NaslovnaSlobodno vremeSećate li se vekerice?

Sećate li se vekerice?

Kada neko spomene budilnik, pomislite na okrugli sat sa nogicama i na neko prošlo vreme. Sada ih kupujemo više kao neki retro ukras nego radi koristi jer su budilnike odavno zamenili mobilni telefoni.

Takozvana „vekerica“ je sat na ručno navijanje. Na tačnost ne utiče ni struja, ni baterija, ni procesori, ni čipovi, već zavisi čisto od manuelnog rada vlasnika. Za one koji ih ne pamte, moramo reći da bi ovaj budilnik radio morate da ga navijete. I to najpre sat, a onda i zvono. Ne smete da zaboravite ni da oslobodite „čekić“ koji udara u metal i pravi karakterističan zvuk zbog kojeg ćete u cik zore širom otvoriti oči. Kada vekerica zvoni, u isto vreme počinje i da „poskakuje“ što uz zvuk zvona ujutru stvarno zvuči kao ratno stanje. Još jedna činjenica koja je nezanemarljiva: ovi satovi imaju 86 decibela snage i zvonjava traje oko 15 sekundi. Komšiluk će čuti vaš sat u svakom slučaju. 

budilnik

Na bivšim YU postorima vekerica je bila sastavni deo „nameštaja“ svake porodice. A njeno „rodno mesto“ je Zemun. „Insa“ je poslednja evropska fabrika mehaničkih budilnika.
Osnovana je 1950. godine pod nazivom Fabrika satova, a današnji komercijalni naziv je skraćenica punog koji glasi jednostavno – Industrija satova. Najbolji mehanički sat na svetu, vekerica, pravila se u Zemunu.
Prvih godina proizvedeno je 40.000 budilnika a izvezeno 15.000. I iz godinu u godinu firma je rasla da bi do 1990. godine, Insa ušla u grupu vodećih svetskih proizvodjača satnih proizvoda, sa godišnjom proizvodnjom od milion i dvesta hiljada budilnika, od čega je pola miliona išlo za nemačko tržište. Za sve te godine Nemci nisu imali nijednu reklamaciju. I sada se prepričava da se u Insi ozbiljno razmišljalo o prestanku proizvodnje budilnika, kad ih je iznenadila narudžba iz Amerike za 5.000 vekerica.

vekerica

Sigurno ste po Srbiji videli u većim mestima ili na železničkim stanicama Insin javni sat. Eto na primer, sat u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu je takođe Insin sat kojim se upravlja satelitskim radio signalom iz centrale za Evropu, tačnije u Frankfurtu.

Insini satovi izvozili su se na tržišta Nemačke, Britanije, Švedske, SAD, Italije, Holandije, Izraela i drugih zemalja. Osim firme u Srbiji, mehaničke budilnike prave još samo dve firme u svetu, i to u Brazilu i Kini.
Mnoge generacije ovaj sat podseća na mladost i neka lepša vremena te ih rado kupuju kao suvenire sebi ili drugima.
Ovo je naše vreme, sa vekericom ili bez!

RELATED ARTICLES

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Molim vas unesite ime ovde

- Advertisment -

Most Popular

Aktuelne boje noktiju

Kožni kaputi i mantili – veliko da!

Toskana – ljubav na prvi pogled

Recent Comments