Home Putovanja La Kumbresita, skriveno seoce, poznato kao i mala Nemačka

La Kumbresita, skriveno seoce, poznato kao i mala Nemačka

0
La Kumbresita, skriveno seoce, poznato kao i mala Nemačka

Za ljubitelje simpatičnih, živopisnih a ne tako popularnih mesta na turističkim mapama, predstavljamo La Kumbresitu, skriveno seoce u argentinskim brdima, koje je poznato i kao mala Nemačka.

Ovo selo zanimljivim čine znakovi na ulicama koji su na nemačkom jeziku. Drvene kabine su im životni prostor, a nemački jezik se svuda čuje, kao i sat „kukavica“ koji ne možete da ne primetite. Kada ste gost lokalnih restorana, primetićete specifičan meni – šnicle, gulaš i domaći kiseli kupus, što je, priznaćete, vrlo neobično za argentiska mesta. Bavarskim pivom ćete se osvežiti, a zasladiti štrudlom sa jabukama.

La Kumbresita, smeštena u brdima i na nekoliko sati vožnje od Kordobe, predstavlja jedinstveno švajcarsko-nemačko selo. Iz svih krajeva Argentine dolaze u La Kumbresitu da uživaju u ovoj viziji male Nemačke.
Jedna od stanovnica La Kumbresite, Ingrid Kabdžolski otkrila je priču koja se krije iza ovog nemačkog sela usred Argentine. Njeni baka i deka su osnovali ovo selo kad su 1932. godine migrirali iz Berlina u Buenos Aires, gde je Helmut Kabdžolski radio za Simens. Porodica je želela pravi porodični dom, a nisu bili oduševljeni plažama blizu argentinskog glavnog grada. 

Porodica Kabdžolski je dugo tražila savršenu lokaciju i nakon dugog puta naišli su na dolinu Kalamućita i mesto koje je bilo idealno za La Kumbresitu. Bez puteva, bez vegetacije, samo kameniti putevi i vodopad.
1934. godine kupili 500 hektara zemlje i počeli svoju misiju izgradnje nemačke idile u Argentini. Napravili su vikendice u bavarskom stilu i alpske brvnare. Prijateljima su prodavali parcele pod uslovom da bilo šta što izgrade bude u švajcarsko-nemačkom stilu. Čak su izgradili i puteve koji povezuju ovaj grad sa ostatkom zemlje. Svoju novu oazu za odmor su ulepšali sadnjom hiljadu stabala smreke i bora, koje su neuobičajene za ovaj deo Argentine. 
La Kumbresitu, koju neki nazivaju Evropom u malom, svake godine poseti 300.000 ljudi.

Danas oko 1.500 ljudi živi u La Kumbresiti. Ingrid Kabžolski je otvorila Helmuts, lokalni bar, koji je pretvorila u malo svetilište svojim predacima sa izbledelim fotografijama koje dokumentuju njenu neobičnu porodičnu istoriju. Ingrid smatra da je veoma važno da očuva uspomenu na baku i deku, jer ovo mesto ne bi postojalo da nije bilo njih.

Ovo je sigurno mesto koje bismo želeli posetiti, a vi?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here