NaslovnaBeautyPrava nijansa pudera - odredite podton kože

Prava nijansa pudera – odredite podton kože

Verujemo da ste bezbroj puta bile u dilemi koji puder kupiti, odnosno koju nijansu. Retko ko kupi iz prve baš ono što odgovara licu, pa to izgleda ovako: došle ste kući, našminkale se, pogledale se u ogledalo… šok! Ne, to nisam htela! I tako… Ponovo u potragu, ponovo bacanje para, dok ne shvatimo šta je zapravo glavna caka.
Ono što će vam pomoći pri izboru idealnog pudera za vašu kožu jeste odredjivanje PODTONA kože. To je ona nijansa koja je vidljiva ispod kože i podton se određuje prema toplini i boji.  

Postoje tri osnovna podtona kože:
• Hladni ili rozikasti podton
• Neutralni podton
• Topli ili žućkasti podton

Kako biste uspele odrediti vaš podton kože, evo nekoliko saveta.

TEST VENA:  Ukoliko su vene na unutrašnjoj strani vašeg zgloba ruke plave boje, onda imate hladni podton. Ako su vam vene zelene boje, vaš podton kože je topli podton, a ukoliko imate mešavinu plavih, zelenih, pa čak i ljubičastih vena, onda pripadate neutralnom podtonu kože.

TEST BELOG PAPIRA : Kada stanete ispred ogledala, prislonite čist beli papir pored vašeg lica, primetićete koji odsjaj na vašem licu preovladava- rozikasti (hladni podton), žućkasti (topli podton), ili oba pomešano (neutralni podton).

TEST NAKITA: Ukoliko vam lepo stoji nakit od žutog zlata onda vaša koža pripada toplom podtonu, od belog zlata ili srebra (hladnom podtonu), a u slučaju da vam lepo stoji nakit od obe vrste metala, onda ste neutralni podton.

Sada kada ste već odredile bitnu stavku ovog „putovanja“ možemo preći na odabir pravog pudera.

“stripe test” – testiranje pudera na odredjenom delu lica, pomoći će nam da što bolje uvidimo sličnost između nijanse pudera i naše boje kože lica. To je najčešće predeo iznad vilične kosti. Vrat je uvek belji od lica jer je nepristupačan zracima sunca. Predlažemo da nanesete tri nijanse pudera na donji deo brade i prstima razvučete puder na levu ili desnu stranu (bez utrljavanja u kožu) I tako ćete uočiti koji od ta tri se najbolje stapa s vašom kožom. Godišnje doba takođe igra veoma važnu ulogu u odabiru nijanse pudera. Leti biramo za nijansu tamniji, a zimi za nijansu svetliji puder.

Prava nijansa pudera

Pri odabiru pudera obratite pažnju na pokrivnu moć I završnicu ili finiš.  FINIŠ se odnosi na teksturu, odnosno kakav efekat želite da puder postigne na vašoj koži. Može biti:
• Svilenkasti ili sjajni finiš (satin finish) daje vašoj koži blagi sjaj i baršunast izgled. Ovaj efekat se koristi za modne editorijale I revije.
• Prirodni finiš (natural finish) je balans između sjajnog i mat finiša. Dobar je za svakodnevnu varijantu.
• Mat finš(matte finish) je odsustvo bilo kakvog sjaja. Idealan je za osobe s masnom kožom.     

POKRIVNA MOĆ PUDERA se odnosi na to u kojoj meri želimo da pokrijemo nedostatke na našem licu. Može biti:

Transparentna (sheer coverage) – slaba pokrivna moć i idealna je za osobe koje imaju čistu kožu i koje žele da zadrže prirodan izgled i da svojoj koži udahnu dodatnu svežinu. Puderi ove pokrivne moći su gotovo neprimetni na licu.

Srednja (medium coverage) – umerena pokrivna moć i ovakvi puderi takođe daju prirodan izgled vašoj koži, ali delimicno pokrivaju nedostatke i nesavršenosti kao što su crvenilo ili depigmentacija. Često se sa dva sloja ovakvih pudera postiže potpuna pokrivenost.

Potpuna (full coverage) –  jaka pokrivna moć i puderi iz ove grupe će pravilnim nanošenjem pokriti čak i one nedostatke za koje je neophodna upotreba korektora. To su puderi koji se koriste za specijalne prilike i snimanja.

Prava nijansa pudera

U svakom slučaju, kada znate kakva vam je koža, kakav je podton, onda ste sasvim spremne za kupovinu. Na svakom proizvodu vam je naznačeno bar delimično za koji je tip i znate šta možete očekivati. Na primer, W – oznaka za topli podton (warm), C ili P – za hladni podton (cool or pink) i N – neutralan podton (neutral) tako da i to može puno pomoći.
Glavni savet: NE KUPUJTE PUDERE DOK NE IZAĐETE NA DNEVNU SVETLOST! U svakoj parfimeriji imate testere. Stavite bar 2-3 i izađite napolje. Potom, možete odlučiti koji ćete proizvod kupiti i rešiti se muka.
Ko bi rekao da je šminkanje „nauka“… Ima još dosta toga da se kaže, a mi svakako nastavljamo da vam pišemo drage dame!

RELATED ARTICLES

Aktuelne boje noktiju

Homemade maske za lice

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Molim vas unesite ime ovde

- Advertisment -

Most Popular

Aktuelne boje noktiju

Kožni kaputi i mantili – veliko da!

Toskana – ljubav na prvi pogled

Recent Comments