Home Slobodno vreme Marakana kroz istoriju – najveći srpski stadion

Marakana kroz istoriju – najveći srpski stadion

0
Marakana kroz istoriju – najveći srpski stadion

Stadion Rajko Mitić, popularno poznat kao Marakana je fudbalski stadion u Beogradu na kojem igra FK Crvena zvezda. Na Marakani zvanične utakmice igra i fudbalska reprezentacija Srbije. Stadion se nalazi u naselju Dedinje u opštini Savski venac. Kapacitet stadiona je 51.755 gledalaca. Stadion nosi ime u čast „prve Zvezdine zvezde“ Rajka Mitića.

Marakana je građena od 1960. do 1963. godine. i zvanično je otvorena 1. septembra 1963. godine. Prvi posetilac na beogratskoj Marakani bio je Laza Petrović, zemljoradnik iz okoline Loznice. Laza je došao na novi stadion još u 6 sati ujutru, zauzeo svoje mesto na istočnoj tribini, izvadio sir i pogaču iz torbe, počeo da doručkuje i strpljivo dočekao početak glavne utakmice.

marakana 1963

Crvena Zvezda igrala je tada svoju prvu utakmicu na novom stadionu protiv Rijeke i slavila rezultatom 2:1. Tu utakmicu na još nedovršenom stadionu posmatralo je 55.000 gledalaca, da bi rekord te jeseni bio zabeležen u derbiju sa Partizanom 74.000 gledalaca. Naredne godine, pošto je stadion potpuno završen, kapacitet je zvanično iznosio 95.000!

Pored samog terena stadion ima mnoge prateće sadržaje (pomoćni tereni, medicinski centar) kao i muzej FK Crvena zvezda.

marakana 70te

Najveći broj gledalaca bio je 23. aprila 1975. godine sa Ferencvarošom na utakmici polufinala Kupa pobednika kupova.

Tada je prodato 96.070 ulaznica mada se procenjuje da je na stadionu bilo oko 110.000 gledalaca, koliki je kapacitet stadiona tada bio.

Na Marakani se igralo i finale Kupa šampiona 30. aprila 1973. godine između Ajaksa i Juventusa (1-0). Tada je utakmici prisustvovalo 91.564. Takođe, na stadionu je igrano finale Evropskog prvenstva u fudbalu 20. juna 1976. između Čehoslovačke i Zapadne Nemačke (2:2, penali 5:3).

marakana

Dana 23. marta 2011. tokom radne posete Srbiji stadion je posetio i ruski premijer Vladimir Putin i prisustvovao utakmici mlađih kategorija FK Crvena zvezda i FK Zenit.

Danas, modernizacijom i ispunjavanjem zahteva UEFA, u cilju povećanja komfora navijača i njihove bezbednosti, ukinuta su stajaća mesta na stadionu. Postavljene su stolice na sve četiri tribine, tako da kapacitet stadiona sada zvanično iznosi 51.755 sedećih mesta.

Uprava kluba je 21. decembra 2014. donela odluku o preimenovanju stadiona u čast legendarnog fudbalera i prve Zvezdine zvezde Rajka Mitića.

Pogledajte zanimljiv video u kome je prikazana Marakana kroz istoriju. Uživajte 🙂


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here