NaslovnaOdrživi razvojZaštita prirode

Zaštita prirode

Korak ka uspostavljanju održivog razvoja

Kako smo i sami bitan deo prirode i predstavljamo bića sa razumom, red je da i taj razum počnemo koristiti kako bi nam svima bilo bolje. Zaštita prirode sastoji se od aktivnosti sprečavanja zagađenja okoline, a to su otklanjanje već nanesenih šteta, prevencija nastanka novih šteta i po mogućnosti vraćanje prirode u stanje pre nastanka štete. Cilj je da priroda ostane u stanju kakvo ne ugrožava ljudski opstanak.
Zaštita prirode predstavlja zaštitu i očuvanje prirode i pažljivu upotrebu prirodnih resursa.

Održivi razvoj je razvoj koji ne oštećuje okolinu, a zadovoljava sadašnje potrebe, pritom ne ugrožavajući budućnost budućih generacija. Ovaj koncept nastao je kada je došlo do velikog porasta svetskog stanovništva, te sve veće potrebe za energijom. Postalo je očito da su posledice po okolinu štetne, jer je došlo do iscrpljivanja prirodnih resursa, ugrožavanja pitke vode, te nedostatka mesta za skladištenje otpada.

Posledice vidimo već danas, a to su globalno zagrevanje, nedostatak pitke vode, zagađenje vazduha, vode i zemljišta, kao i nestanak vrsta. Zato postojeća tehnologija mora pomagati prirodi u samoodržanju.

Zaštita prirode

Osnovna načela održivog razvoja su prirodna, društvena, kulturna održivost koje služe dobrobiti čoveka. Među ova načela spada i svođenje na minimum iscrpljivanje neobnovljivih izvora – nafte, plina, ugljena i minerala, te prelazak na obnovljive resurse. Zajednice imaju obavezu edukovati, podizati svest o vrednosti održivog razvoja, uticati na ponašanje, pa i stavove o održivosti. Nestanak vrsta, kako boiljnih tako i životinjskih postaje pogubno za celo čovečanstvo. Svi znamo koliko su nam biljke neophodne za ciklus života, kao i životinje. Složićete se da smo svi krivci za to, od pojedinaca ali i država koje moraju međusobno sarađivati na višem nivou kako bi postigle nešto što je svima cilj, a to je održivi razvoj na globalnom nivou.

Spašavanje i rehabilitacija divljih životinja

Često se dešava da se pojedini građani javljaju sa pronađenim jedinkama divljih životinja (najčešće mladim), koje su uzeli iz prirode, našli povređene ili su iz nekog razloga smatrali da im trebaju pomoći.

Najčešće prilikom pronalaska mladunaca sisara ili mladih ptica nije potrebno vršiti nikakve intervencije već se udaljiti, jer se roditelj, koji trenutno nije tu, najbolje brine za svoje potomstvo.

Ipak, priikom pronalaska povređenih, napuštenih ili oduzetih životinja, moramo biti spremni pružiti pomoć u njihovom privremenom oporavku i eventualnom vraćanju u prirodu. Do skoro, imali smo priliku čuti o pomoći prilikom spašavanja i rehabilitacija bele rode (Ciconia ciconia), sive čaplje (Ardea cinerea), zatim mladih sova utine (Asio otus), šumske sove (Strix aluco), dugorepe sove (Strix uralenisis) i ćuka (Otus scops), ali i mnogih drugih vrsta. Ove ptice se često gnezde u blizini ljudskih naselja, pa se prilikom prvih izletanja dešava da padaju na zemlju ili se nalaze nisko na granama. Brojne su druge intervencije poput spašavanja mladunaca a upravo te aktivnosti oko spašavanja i rehabilitacije izvode se uz pomoć saradnika veterinara i odgovornih organizacija u državi. Nemojte okretati leđa ovakvim situacijama nego potražite pomoć u prvoj veterinarskoj stanici.

Kada je reč o biljkama, posebno sada u prolećno vreme, moramo znati da smo konačni krivci za njihovo uništenje kada idemo na izlete i palimo roštilje, cigarete, ostavljamo smeće baš tamo gde ne bi smelo. Koliko je nama potrebno sunce i čist vazduh, toliko je i njima, pa sledeći put obratite pažnju gde ste i da li uništavate nečije prirodno stanište i cvetanje.

Zaštita prirode

Inicijative za zaštitu prirode

Svakodnevno pratimo sve važnije koncesione ugovore, infrastrukturne projekte, elektroenergetske i druge projekte koji prete da ugroze biodiverzitet i održivo korišćenje prirodnih resursa.

U slučaju nepridržavanja odredbi Zakona o zaštiti životne sredine, moramo vršiti odgovarajuća pravna reagovanja poput: prijava, stručnih mišljenja, inicijativa za zaštitu, sastanaka sa investitorima i druge radnje kojima možemo uticati na donosioce odluka i druge subjekte zaštite prirode.

Sa drugim organizacijama za zašitu životne sredine moramo pokretati kampanje za sprečavanje ilegalne trgovine i prometa divljim životinjama u državi.

Da zaključimo, očuvanje i unapređenje stanja životne sredine svakako je jedan od prioriteta održivog razvoja.

Dosta toga je do svih nas. Možemo mnogo da učinimo kao pojedinci. Stoga, krenimo u očuvanje svoje okoline malim ili velikim koracima, samo doprinosimo boljoj i zdravijoj budućnosti!

RELATED ARTICLES

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Molim vas unesite ime ovde

- Advertisment -

Most Popular

Aktuelne boje noktiju

Kožni kaputi i mantili – veliko da!

Toskana – ljubav na prvi pogled

Recent Comments