Home Održivi razvoj Deca su osnova održivog razvoja

Deca su osnova održivog razvoja

0
Deca su osnova održivog razvoja

Alana Sorokin, osnivač Joseph & Alexander, predlaže ideje kako bi sledeća generacija dala prioritet održivom razvoju.
Deca su osnova svih dimenzija održivog razvoja, imaju prava da napreduju, razvijaju svoj potencijal i žive u održivom svetu.

Nove generacije su okružene mnogim uticajnim modelima u društvu, kao što su roditelji, braća i sestre, učitelji, prijatelji, pa čak i televizijski likovi. Njihovo učenje se odvija kroz direktno posmatranje, kroz učešće u aktivnostima i kroz razmenu informacija.
Iz tog razloga, ako su deca u središtu naših održivih ciljeva, moramo ih edukovati kako bismo se osigurali da održivi razvoj postane prioritet za njih.

Obrazovanje o održivosti u ranom detinjstvu, kod kuće i u školi, važan je deo odgoja deteta. Starija generacija ima odgovornost da obrazovanje održivosti postane deo svakodnevnice, a ne tema koju treba razmotriti, jednotavno mora biti sastavni deo svakodnevnog života. Obrazovanje o održivom razvoju omogućava edukatorima i deci da promovišu osećaj odgovornosti, pokazuju poštovanje prema našem prirodnom okruženju, budu aktivni učesnici društvenih promena.

održivog razvoja
FOTO:pexels

Evo nekoliko saveta koje Alana Sorokin inkorporira ne samo unutar svoje kompanije, već i kod kuće:

Podstaknite decu da učestvuju u programu recikliranja
Deca vole zaduženja za posebne zadatke. Zato ih podstaknite oko recikliranja i nagovorite ih da vam pomažu u prikupljanju i sortiranju svih kućnih otpada. Nagradite ih nečim lepim kao što je izlet, nova knjiga ili jednostavno malo više džeparca za školu.

održivog razvoja
FOTO:unspalsh

Održiva odeća
Živimo u vremenu kada je odeća neverovatno jeftina. Praktično menjamo je svake sezone, kada se pojavi novi trend ili kolekcija. To nas i navodi da bacamo očuvanu i neistrošenu garderobu. Srećom, deca brzo shvataju pojmove i shvataju da je kupovina odeće od zagađujućih i veštačkih vlakana napravljenih dečijim radom u zemljama trećeg sveta veoma loša stvar. Bilo bi dobro da organizujete razmenu sa mamama u školama i igraonicama. Menjajte igračke i garderobu sa onim koje su prikladnije za vaše dete.

Održivi razvoj u školama
Predložite nastavniku vašeg deteta da donesu stare proizvode za domaćinstvo kako bi ih koristili u kreativne svrhe. Takođe, možete kupiti i knjige sa ekološkim sadržajem koje ćete podeliti sa decom.

održivog razvoja
FOTO:unspalsh

Manje koristite automobil
Šetajte sa vašom decom do škole kako biste im pružili dnevne vežbe i smanjili štetne emisije ugljenika. Koristite javni prevoz što je više moguće. Takođe, možete ih edukovati o štetnosti emisija egljenika kako u prirodi tako i u domaćinstvu. Pre nego što započnete pranje sudova ohrabrite ih da isključe televizore i računare.

održivog razvoja
FOTO:unspalsh

Uštedite energiju, tako što ćete je isključiti
Zamolite decu da budu odgovorni i da obrate pažnju na svetlo, ventilator i druge uređaje koji su ostavljeni da rade bez potrebe. Isto tako, tražite im da obrate pažnju i zavrnu slavinu prilikom pranja zuba ili kupanja i na taj način uštede vodu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here