NaslovnaRabarbara- lekovita a zaboravljena biljka!

Rabarbara- lekovita a zaboravljena biljka!

Da li ste u skorije vreme čuli za ovu biljku? Da pitate nekoga starijeg možda biste i čuli koliko je poželjna u vašoj kuhinji i na trpezi. S obzirom da akcenat dajemo na zdravim i korisnim namirnicama, tako smo odlučili da vas koji niste imali prilike da čujete za ovu biljku, upoznamo sa istom.

lekovita biljka

Kako nam je stiglo proleće tako nam je i stigla davno zaboravljena biljka – rabarbara.
Višegodišnja i zeljasta biljka ima velike listove i trokutastu dugu mesnatu stabljiku. Cvet je zeleno – bele i roze -crvene boje. 
Stabljike rabarbare se ne beru prve godine, nego se tek kod dvogodišnje biljke mogu ubrati 2-3 stabljike rabarbare.
Iako je povrće, u narodu je poznata kao voće.
Zbog svojih lekovitih svojstava koristi u Kini već hiljadama godina, a u Evropu ju je donio Marco Polo.

LEKOVITA SVOJSTVA RABARBARE

Rabarbara sadrži puno korisnih kiselina – jabučna, pantotenska, folna, kao minerala – kalcijuma, magnezijuma, mangana. Obogaćena je i vitaminima C i B.

biljka

Odlično deluje na probavni trakt. Već odavno se koristi kao laksativ, lek protiv zatvora. Stimuliše metabolizam te je zbog toga idealna namirnica za osobe koje žele izgubiti višak kilograma.

Nedavno, rabarbara je postala novi hit između namirnica koje sprečavaju razvoj raka. To je zbog toga što je rabarbara bogata polifenolima – spojevima koji su poznati po svom delovanju na ćelije raka.
Zanimljivo je da se količina polifenola u rabarbari drastično povećava ako je ispečete, pa se zbog toga u borbi protiv raka koristi upravo pečena rabarbara.

Sjajne osobine ove biljke su i:
• rabarbara je snažan antioksidans
• ima antialergijska i antiupalna svojstva
• potpomaže regulaciji holesterola
• poboljšava cirkulaciju i metabolizam
• čuva zdravlje očiju
• sprečava razvoj raka
• poboljšava apetit

biljka rabarbara

RABARBARA U KUHINJI

U ishrani se koriste samo stabljike rabarbare jer su listovi toksični. Stabljika rabarbare je blago kiselkastog ukusa i pomalo podseća na kisele jabuke.
Od stabljike rabarbare pripremaju se čorbe, sarme, salate, kompoti, te marmalade i džemovi, a koristi se i u mnogim poslasticama.

Očišćene, oprane i iseckane stabljike možete ostaviti u zamrzivač. Potrebno ju je samo oprati, skinuti listove i kožu s drške, iseći na kocke, ocediti i odmah zamrznuti.

Prilikom kupovine, birajte hrskave i čvrste stabljike koje izgledaju sveže i puštaju sok kada se stabljika slomi. Ružičaste stabljike su najpopularniji između potrošača.

Ukus rabarbare odlično se slaže s jagodama, zbog toga u mnogim receptima koristi se upravo ova kombinacija. Neobična, ali ukusna je salata od rabarbare i rukole, kao i svih drugih namirnica koje su vam prisutne u kuhinji. Na vama je da izaberete šta ćete kombinovati, a najvažnije je da probate ovo čisto zdravlje iz prirode!

RELATED ARTICLES

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Molim vas unesite ime ovde

- Advertisment -

Most Popular

Aktuelne boje noktiju

Kožni kaputi i mantili – veliko da!

Toskana – ljubav na prvi pogled

Recent Comments