Home Putovanja Najstariji restoran u Parizu, puni 333.godine!

Najstariji restoran u Parizu, puni 333.godine!

0
Najstariji restoran u Parizu,  puni 333.godine!

Ko je posetio Pariz, složiće se sa nama, da svaki restoran, svaka zgrada, svaki ćosak ovog lepog grada deluje kao da je dio istorije. Upravo zbog toga, zanimalo nas je koji je to najstariji restoran u Parizu!?

restoran u Parizu

Došli smo do  neverovatnog saznanja, reč je o restoranu ,,Le Procope”. Potiče još od davne 1686.godine I smešten je  u ulici de l’Ancienne Comédie 13. Otvorio ga je sicilijanski kuvar Procopio Cutò I tada je bio sedište umetničke I književne zajednice 18. i 19.veka.  Na listi poznatih imena koja su posetila Le Procope nalazi se i Napoleon Bonaparta, Volter i mnogi drugi umetnici, pisci, filozofi.

le procope

I danas možete videti kako Parižani žure da ručaju u Le Procope-u, restoranu  za koji važi da je mesto  prvenstveno intelektualnog okupljanja, a zatim i da uživaju  u klasičnoj francuskoj hrani.

Da biste posetili ovaj najstariji restoran, potrebno je da prethodno rezervišete na vreme sto.  Zatim je potrebno, da budete svesni da vam je za ovaj užitak potrebna malo veća suma novca. Minimalna svota novca koja vam je potrebna za ručak, za dve osobe je od 100 do 150e.

le procope pariz

Na meniju možete naći puževe, goveđe usne, goveđi obraz, “glava od teletine kao iz 1686.godine”, škotski losos, italijanske salate, tiramisu na Procopeov način, i mnoge druge specijalitete.

Vredno pomena je i ljubazno osoblje, vrhunska usluga i da kao poklon dobijate i razglednicu njihovog restorana. Mi smo posetili Le Procope, i toplo vam preporučujemo, nećete pogrešiti!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here