NaslovnaPutovanjaIfrane grad u Maroku - afrička Švajcarska

Ifrane grad u Maroku – afrička Švajcarska

Maroko je zemlja sa dosta zanimljivim gradovima i vodi nas ka sebi jer uvek postoji još nešto što ne znamo.

Danas vam predstavljamo grad Ifrane koji se nalazi na 1.700 metara nadmorske visine i specifičan je jer podseća na planinske gradove u Švajcarskoj. Naziv grada Ifrane je nastao od reči yfran, što znači „pećina“ na berberskim jezicima, koji se govore u tom regionu.
Mnoge pećine koje su nastale u krečnjačkim stenama, bile su mesto življenja lokalnog stanovništva.

Moderni Ifrane su osnovali francuski kolonisti 1930. godine kao grad u uzvišenju koji je podsećao na planinske gradiće na švajcarskim Alpima, a koji je u letnjim mesecima služio za beg od neugodnih letnjih vrućina.

Afrika i temperatura u minusu? Je li moguće?
Verujte da jeste! Upravo u Ifraneu je zabeležena najniža temperatura u Africi i to -24 stepena!

Ifrane je zelena oaza na 1.700 metara nadmorske visine. Padavine tokom zime nisu uvek obilne, tako da turisti ne mogu uvek da računaju i na skijanje. Često služi kao usputna stanica za turiste ka njihovom daljim odredištima poput Fesa i Marakeša.

Ovaj grad posećuju i bogati Berberi kako bi iskoristili dane odmora, a i studenti zbog obrazovanja. Studiraju na prestižnom Univerzitetu „Al Ahavajn“, koji je osnovan 1995. godine kao javni univerzitet s američkim nastavnim programom.

Ifrane

U gradu možete videti brojne džamije, zgrade kulture i istorije, ali i moderne komplekse zgrada. Svugde u svetu se poznaje kao afrička Švajcarska! Zbog nadmorske visine, zgrada i kuća koje podsećaju na one u Švajcarskoj, zbog skijališta i prelepih predela!
Nama se čini vrednim posete, a vama?

RELATED ARTICLES

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Molim vas unesite ime ovde

- Advertisment -

Most Popular

Aktuelne boje noktiju

Kožni kaputi i mantili – veliko da!

Toskana – ljubav na prvi pogled

Recent Comments