Home Održivi razvoj Top 10 „pametnih gradova“ na svetu

Top 10 „pametnih gradova“ na svetu

0
Top 10 „pametnih gradova“ na svetu
Aerial view of downtown Amsterdam, The Netherlands during a dramatic beautiful sunset. Almost all of the most proeminent landmarks are visible.

10 | Amsterdam

Amsterdam

Amsterdam je proglašen 10. najboljim „pametnim gradom“ na svetu i četvrtim najboljim u zapadnoj Evropi, pokazao je IESCE Indeks Cities u Motion Index. Grad je sarađivao sa lokalnim kompanijama i korporacijama na testiranju održivih rešenja. Inicijative „Klimatske ulice“ uključivale su energetski efikasno osvetljenje, smanjenje otpada i tramvajske stanice koje se mogu reciklirati, pomažući u smanjenju potrošnje energije za 10%.

9 | Hong Kong

Hong Kong u top 10 pametnih gradova

Hong Kong je osvojio 9. mesto među deset najboljih pametnih gradova na svetu. Grad je istaknut zbog svojih tehnoloških iniciajtiva, uz napomenu IESE: „ovaj grad ima visok indeks inovacija, skoro 100% njegovog stanovništva ima mobilne telefone i ima veliki broj bežičnih pristupnih tačaka. Takođe se izdvaja po broju korisnika društvenih medija i broju mobilnih telefona po glavi stanovnika“. Kao deo svojih pametnih planova grada, Hong Kong je primenio i novi sistem elektronske identifikacije.

8 | Toronto

Toronto u top 10 pametnih gradova

Osvojivši 8. mesto na lestvici najboljih, Toronto je postigao značajne korake svojim naporima u tehnološkim inovacijama. IESE je posebno pohvalio snažno upravljanje i urbanističko planiranje. Kao deo svojih pametnih gradskih poduhvata, Sidevalk Labs (koja je u vlasništvu Google-ove matične kompanije Alphabet Inc.) i kanadske vladine agencije, Vaterside Toronto, zajedno rade na stvaranju pametnog razvoja promenade, poznate kao Kuaiside. Kompanije kažu da će razvijati „kombinovati urbani dizajn i novu digitalnu tehnologiju da bi stvorili naselja koja su usredsređena na ljude koji podižu nivo održivosti, pristupačnosti, mobilnosti i ekonomske mogućnosti“.

7 | Seoul

Seoul

Južnokorejska prestonica Seul je proglašena 7. najboljim pametnim gradom na svetu. U martu je vlada u Seulu saopštila da će do 2020. godine u celoj prestonici instalirati 50.000 pametnih senzora za prikupljanje informacija o sitnoj prašini, saobraćaju i drugim pitanjima koja se odnose na život građana. Pored toga, ove godine grad planira da uvede zajedničku uslugu parkiranja koja koristi senzore kako bi građani mogli da provere dostupnost javnog parkinga.

6 | Singapore

Singapore

Dobivši priznanje za svoje napore u oblasti tehnologije, upravljanja, međunarodnog dostignuća i životne sredine, Singapur se klasifikovao kao 6. najbolji pametni grad na svetu. Kao deo svojih pametnih inovacija, grad je implementirao transportni sistem nazvan One Monitoring, sveobuhvatni portal putem kojeg građani mogu pristupiti informacijama o saobraćaju prikupljenim od nadzornih kamera postavljenih na putevima i taksi vozilima pomoću GPS-a. Pored toga, Singapur je takođe primenio sistem parkinga koji vozačima pruža informacije u realnom vremenu o dostupnosti parkinga. U 2015. godini, grad je uveo i pametne kante kao deo pametnog programa za upravljanje otpadom.

5 | Reykjavik

Reykjavík

Glavni grad Islanda Reikjavik ističe se na petoj poziciji na rang listi pametnih gradova. Grad je posebno pohvaljen zbog svojih ekoloških inicijativa, čime je osvojio prvo mesto u ovoj kategoriji. Na primer, grad je nedavno promovisao aplikaciju za javni gradski autobus u najvećem kraju Reikjavika koji se zove Straeto. Aplikacija je preuzeta 85.000 puta i ohrabrila je građane da češće koriste autobuse. Glavni grad Islanda pokušao je uključiti javnost u svoje planove putem Better Reikjavika, online konsultacijskog foruma na kojem građani mogu predstaviti svoje ideje o uslugama i poslovanju grada.

4 | Tokyo

tokyo

Tokio ne samo da je najpametni grad u azijsko-pacifičkoj regiji, već i četvrti najbolji pametni grad na svetu, prema indeksu IESE. Kao jedno od najpopularnijih gradskih oblasti u svetu sa visokom stopom produktivnosti rada, grad se posebno istakao po svojoj ekonomiji i ljudskom kapitalu. Postavljen da bude domaćin Olimpijskih igara 2020. godine, Tokio će koristiti tehnologiju prepoznavanja lica radi poboljšanja sigurnosti dok se očekuje da taksi bez vozača prevoze sportiste i turiste od mesta do mesta.

3 | Paris

pariz

Treće mesto na rang listi je francuska prestonica Pariz. Grad se usredsredio na napore u međunarodnom dometu, kao i na mobilnosti i prevozu. Na primer, grad se trenutno nalazi usred razvoja Grand Paris Ekpress koji će imati 127 milja potpuno automatizovanih linija metroa i 68 novih stanica. Do 2050. godine grad će zameniti i čitav vozni park od 4.500 autobusa za električne autobuse.

2 | London

london

London je proglašen za drugi najbolji pametni grad na svetu. London je najnaseljeniji grad u Ujedinjenom Kraljevstvu i glavni je centar u oblastima kao što su umetnost, trgovina, obrazovanje, zabava, moda, finansije, mediji, istraživanje, turizam i transport. London se ističe kao grad koji se najbolje snalazi u ljudskom kapitalu, a prepoznat je i po svojoj mobilnosti i transportu, međunarodnom dometu, ekonomiji, upravljanju, tehnologiji i urbanističkom planiranju.

1 | New York City

New York

Drugu godinu zaredom, New York City je na vrhu vodeće liste kao jedan od najrazvijenijih pametnih gradova na svetu. Sa populacijom koja prelazi 8,5 miliona, koristi 1 milijardu galona vode svaki dan. Kao deo svog pametnog gradskog plana, gradsko odeljenje za zaštitu životne sredine koristi obiman sistem automatizovanog očitavanja brojila kako bi dobio bolji podatak potrošnje vode, istovremeno pružajući klijentima korisno sredstvo da svakodnevno provere potrošnju vode. Grad se takođe okrenuo Bigbelli-ovim „pametnim“ kantama sa solarnim napajanjem, koje prate nivo smeća.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here