NaslovnaHranaVeličanstvena crna čokolada!

Veličanstvena crna čokolada!

Verujemo da je mali broj ljudi koji iz određenih razloga ne vole čokoladu, ali za sve ljubitelje crne čokolade spremili smo lepe informacije. Možda i oni koji ne vole, primete dobre strane pa počnu konzumirati.
Od svih vrsta čokolade, tamna, crna čokolada se smatra najzdravijom i najkvalitetnijom. Tamna čokolada sadrži minimum 50% kakao delova, tj.najveći procenat kakao zrna (mlečna ima 30%), a sadrži i šećer, vanilu i soju. Obično je malo gorča u odnosu na „standardne“ čokolade, ali može biti i slatka. Najbitnije od svega jeste osnovni sastojak – kakao = zdravlje.

Zašto je crna čokolada zdrava?

crna čokolada

Sadrži visok sadržaju flavonoida – snažnih antioksidanasa koje možemo naći u čaju, crnom vinu i jabukama, ali u znatno manjoj količini. Antioksidansi su važni jer štite ćelije i tkiva od pogubnog dejstva slobodnih radikala, nestabilnih molekula koje uništavaju naše ćelije.
Crna čokolada sadrži značajne količine magnezijuma i bakra. Samo 40 grama tamne čokolade obezbeđuje 15% svih dnevnih potreba za magnezijumom, koji je važan za proizvodnju energije, jake kosti, oporavak mišića i prenos nervnih impulsa. Ista količina obezbeđuje 34% dnevnih potreba za bakrom koji pomaže telu da proizvodi neurotransmitere, čime efektivno potpomaže kardiovaskulano zdravlje. Crna čokolada sadrži fosfor, kalijum i gvožđe a između ostalog:


1. Štiti arterije i poboljšava cirkulaciju. Dokazano je da konzumiranje tamne čokolade širi prečnik koronarnih arterija što znači da srce lakše dobija neophodni kiseonik za svoj rad.

2. Sprečava arteriosklerozu. Loš LDL holeserol postaje opasan po krvne sudove kada bude izložem dejstvu slobodnih radikala, tada oksidiše i lepi se za unutrašnjost naših arterija. Što je više ovog zla, veće je mogućnost za začepljenje arterija. Flavonoidi iz crne čokolade, sa druge strane, neutrališu slobodne radikale i razređuju krv.

3. Podiže nivo dobrog HDL holesterola. Svaki pomak naviše u sadržaju HDL holesterola znači i manje šanse za kardiovaskularne bolesti. Tamna čokolada i u ovome radi za nas.

4. Popravlja raspoloženje i podiže moždane funkcije. Ljubitelji čokolade već znaju koliko je ovaj slatkiš dobar za raspoloženje, jer stimuliše proizvodnju serotonina, poznatijeg kao hormon sreće. Crna čokolada podiže i brzinu reakcije.

5. Pomaže kod blage anemije, zbog sadržaja gvožđa u njemu. Naravno, ne treba da tražite razlog da jedete crnu čokoladu umesto drugih, boljih izvora gvožđa, jer je ona veoma kalorična.

6. U kakau se nalazi velika količina antioksidanasa koji kožu štite od slobodnih radikala prevenirajući na taj način prebrzo starenje kože.

7. Odličan je izvor hranljivih supstanci koji kožu hrane i hidriraju.

8. Smanjuje nivo stres hormona, a stres može negativno uticati na izgled kože, kao i dovesti do prevremenog starenja.

9. Smanjuje opadanje kose pospešujući cirkulaciju na koži glave.

10. Povećava volumen kose.

11. Sadrži i vitamin B11 (folna kiselina) koje je naophodna u sintezi DNK i posebno je važna za trudnice.

12. Konzumiranje čokolade potiče stvaranje serotonina, hormona sreće i zadovoljstva, pa ne čudi da se čokolada, u razumnim količinama, preporučuje ženama u doba PMS-a.

13. Kakaov maslac se u organizmu apsorbira 98%. Sadrži stearinsku kiselinu koja se u jetri pretvara u oleinsku kiselinu koja spada u dobre masne kiseline.

crna čokolada

Ipak, moramo se osvrnuti i na bitnu stavku: koliko smemo pojesti crne čokolade da bi bila u službi zdravlja?

Koliko god se trudili da to zanemarimo, svaka čokolada ima kalorije. Tamna ili crna čokolada sadrži 520 kcal/100g. Zbog toga, ne sme se jesti u većim količinama, naročito kod osoba koje imaju visok BMI. Najoptimalnije je uzimati 40 do maksimalno 80 grama. Kada kupujete crnu čokoladu, izaberite onu sa bar 70% kakao delova.

Vredi probati!

RELATED ARTICLES

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Molim vas unesite ime ovde

- Advertisment -

Most Popular

Aktuelne boje noktiju

Kožni kaputi i mantili – veliko da!

Toskana – ljubav na prvi pogled

Recent Comments