NaslovnaHranaKakao u službi zdravlja

Kakao u službi zdravlja

Kakao drvo raste u tropskim šumama Južne Amerike. Zrno kakaa sadrži više od 50% kakao – butera, a ostatak čine proteini, celuloza, skrob, voda, minerali, šećer, kofein, teobromin.
Ono što verovatno niste znali za kakao, je to da ima veliki značaj za ljudsko zdravlje. Naime, kako sadrži  veliki broj antioksidanata koji su važni za tzv. čišćenje organizma, i koji iz organizma eliminišu slobodne radikale – prouzrokovače kancera i štetnih procesa u organizmu.

Posebno je važno i to što kakao sadrži visok procenat gvožđa, čak više nego do sada poznate  sve vrste „zeleniša“ , uključujući i spanać.  Pojačava imunološka svojstva krvi, i pritom smanjuje alergijske manifestacije.

kakao

Takođe, u vreme posta, najčešće se sladimo crnom čokoladom, ne znajući kakvu blagodat unosimo za svoje ćelije, upravo zbog kakaa kojeg ona ima u visokom procentu  (oko 60%).

Konzumiranjem čokolade stvara se supstanca serotonin koja „popravlja“ raspoloženje i deluje kao blagi antidepresiv.  Zbog visokog sadržaja korisnih supstanci koje sadrži, slobodno koristite što više u ishrani crnu čokoladu.

Crna cokolada

Teobromon iz kakaa, zajedno sa teofilinom i kafetinom spada u grupu metilksantina, koji se koriste u terapiji bronhijalne astme i drugih hroničnih bolesti.

Čokolada može doprineti vašem zdravlju i biti blagotvorna vama i vašoj deci.

RELATED ARTICLES

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Molim vas unesite ime ovde

- Advertisment -

Most Popular

Aktuelne boje noktiju

Kožni kaputi i mantili – veliko da!

Toskana – ljubav na prvi pogled

Recent Comments