NaslovnaBeautyPrirodni dezodoransi

Prirodni dezodoransi

Svakodnevna higijena podrazumeva neizostavni dezodorans ili antiperspirant u upotrebi svakog čoveka.
Kada tečnost koju ispuštaju naše znojne žlezde ispod pazuha (znoj) dolazi u dodir sa bakterijama iz okoline, nastaju neprijatni mirisi.

Francuska agencija za zdravstveni nadzor proizvoda (AFSSAP) preporučuje, na temelju novijih naučnih istraživanja, smanjenje maksimalne dozvoljene koncentracije aluminijuma u kozmetičkim proizvodima. AFSSAP smatra da „korištenje antiperspiranata koji sadrže 20% aluminijum hlorhidrata ne može garantovati zdravstvenu sigurnost za potrošače“. Preporuke slede:
• ograničavanje koncentracije aluminijum hlorohidrata u kozmetičkim proizvodima na 0.6%
• Izbegavanje korištenja proizvoda koji sadrže aluminijum hlorohidrat na oštećenoj koži, pogotovo ne nakon brijanja pazuha
• ako postoji manja ranica – korištenje antiperspiranata koji ne sadrže aluminijum hlorohidrat.

Prirodni dezodoransi

Da pojasnimo, dezodoransi neutrališu bakterije koje su izazivači neprijatnog mirisa, ali ne sprečavaju vlaženje pazuha. Njihovi aktivni sastojci imaju antimikrobno dejstvo, ali njihov miris je tu samo da “maskira” .
Antiperspiranti stvaraju čep na kraju znojnog kanala i fizički sprečavaju znojenje. Aktivna supstanca s ovim dejstvom su soli aluminijuma, najproblematičniji sastojak dezodoransa.

Postavlja se pitanje: da li nam je zaista potrebno 48h zaštite kako proizvođači reklamiraju? Nerealno je, ipak se u međuvremenu tuširamo.

Zbog svih štetnih sastojaka u neophodnoj nezi, pribegavamo radije upotrebi PRIRODNIH dezodoranasa.
Njihov sastav se razlikuje od standardnih jer se koriste esencijalna ulja čajnog drveta ili hamamelise za otklanjanje bakterija. Drugi pak dezodoransi sadrže manje štetne minerale kao što su ricinoleinske kiseline ili sode bikarbone koji pomažu kod smanjenja znojenja, ali bez totalnog zaustavljanja znojenja, jer to kod određenih osoba može biti štetno. Pored izostavljanja aluminijumskih soli većina proizvođača prirodnih dezodoranasa izostavlja i parabene, što je jako važan podatak za osobe sa ostljivom kožom.

Prirodni dezodoransi

Probleme nam zadaju aluminijum, parabeni i alkohol jer postoje istraživanja koja su pokazala prisustvo u kancerogenom tkivu dojke.
Nemojte nikada nakon depilacije pazuha odmah nanositi nijedan proizvod, bilo da je to antiperspirant ili dezodorans.
Prirodni, sertifikovani dezodoransi su bezbedni. U njima nema aluminijuma, parabena, niti drugih potencijalno po zdravlje štetnih sastojaka. S druge strane, oni nipošto ne mogu da spreče znojenje, ni na duži rok neprijatne mirise, naročito ako se mnogo znojite. U njima, takođe, može da bude supstanci koje iritiraju kožu, od alkohola do esencijalnih ulja. Ako imate osetljivu kožu, moraćete da ih isprobate i videte koji vam prijaju.

Prirodni dezodoransi

Svakako, nemojte verovati ni svim proizvodima na kojima piše „alcohol free“ jer se i proizvođači poigravaju sa potrošačima. Okrenite svaki proizvod i pročitajte sastojke. Vredi se edukovati koji su to sastojci koji nam ne bi odgovarali. Dostupni su u apotekama i velikim drogerijama prirodni dezodoransi i antiperspiranti, pa isprobajte. Najvažnije je da ne napravite veći problem vašoj koži – bez iritacija i isušivanja, to nam je cilj.

RELATED ARTICLES

Aktuelne boje noktiju

Homemade maske za lice

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Molim vas unesite ime ovde

- Advertisment -

Most Popular

Aktuelne boje noktiju

Kožni kaputi i mantili – veliko da!

Toskana – ljubav na prvi pogled

Recent Comments