NaslovnaSlobodno vremeDa li ste posetili nekad “Speakeasy” koktel bar?

Da li ste posetili nekad “Speakeasy” koktel bar?

Otkrićemo vam kako je nastao!

Ako ste bili u prilici da posetite neki od speakeasy barova, onda znate I u čemu je njihova draž. Svaki veliki grad ih ima nekoliko, a njihova karakteristika je u tome što predstavljaju skrivena mesta, ulaz im je potpuno neprimetan I teško ih je pronaći.

Ups, nemojte im reći da smo ovo napisali!

Speakeasy trend nastao je u vreme zabrane proizvodnje, prodaje I transporta alkohola (1920 – 1933) u Sjedinjenim Američkim državama. Bilo je nezakonito u to vreme prodavati, konzumirati alkohol, tako da su se krišom otvarali barovi I služio se alkohol iza zatvorenih vrata, na diskretnim lokacijama uz rezervisanu atmosferu, ogromne kocke leda, koktele i uz određena pravila ulaska. Oni su često bili „barovi samo sa pozivnicom“ sa lozinkama kako bi se osiguralo da prave osobe hodaju kroz vrata.

Speakeasy
FOTO: Lavomatic de Paris

Zabrana je omogućena 18-im amandmanom Ustava, koji je zabranio proizvodnju I prodaju alkohola, sve do 1933.godine kada je poništena 21. Amandmanom. Smatralo se da će se ukidanjem alkohola, podići kvalitet života, da će potrošači  preći sa kupovine alkohola na kupovinu drugih dobara.

Zabrana je imala pozitivne I negativne efekte.  Podsticala je ilegalne aktivnosti, organizovani kriminal procvetao je u to vreme. Međutim, neki od pozitivnih efekata je pad procenata bolesti, od 66% u slučajevima ciroze jetre kod muškaraca, kao i 50% manje hapšenja zbog javnog pijanstva.

Speakeasy
FOTO: Lavomatic de Paris

Iz perspektive 21.veka, žene su tada napredovale u borbi za nezavisnost. Pre zabrane, barove su posećivali samo muškarci, a vrata speakeasy barova su otvorile I žene.

Speakeasy trend je  ponovo započeo 1999. godine otvaranjem Milk & Honey-a u New York-u I oživeo je kulturu koktela u SAD-u i pružio alternativu sjajnim barovima koji su dominirali noćnim životom.

Speakeasy
FOTO:unsplash

Alkohol je sada legalan, tako da zapravo danas ništa nije speakeasy, ali je upravo njihova privlačnost u tome što imaju skriveni ulaz I pružaju originalnost u onome što nude gostima. Često je reč o malim barovima, imaju vrata bez opisa ili se vrata kriju iza veš mašine, police za knjige, a garantuju dobar provod za sve.

RELATED ARTICLES

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Molim vas unesite ime ovde

- Advertisment -

Most Popular

Aktuelne boje noktiju

Kožni kaputi i mantili – veliko da!

Toskana – ljubav na prvi pogled

Recent Comments