NaslovnaSlobodno vremeRvanje je najstariji sport na svetu, da li ste znali to?!

Rvanje je najstariji sport na svetu, da li ste znali to?!

Rvanje se smatra najstarijim sportom na svetu. Znamo za poznate pećinske slike u
Lascaux, Francuska, koje datiraju još od pre 15.300 godina i koje prikazuju rvače. I ne samo u Francuskoj, slike sa ilustrovanim rvačima nađene su u pećinama širom sveta, 7000. godine pre nove ere u Mongoliji, 6000. godine pre nove ere u Libiji i u praistorijskim pećinama u Japanu. Na njemu je pronađen fragment papirusa sa uputstvima za rvanje. I nakon toliko vremena, još uvek je jedan od najpopularnijih sportova na svetu.

Rvanje u užem smislu označava naziv za sportsku borbu između dvojice takmičara s ciljem da se protivnik obori s pomoću zahvata ruku i uopšte snagom mišića, a bez udaranja.

Kao tradicionalni sport rvanje se razvilo, tako da danas imamo veliki broj stilova i pravila, od sumo rvanja, džudoa, do različitih varijanti slobodnih stilova. Rvanje se često koristi i u vojničkom treningu tzv. borbe prsa u prsa. Svim stilovima je zajedničko da je zabranjeno udaranje protivnika rukama, nogama, laktovima ili glavom, kao i nesportski potezi kao što su grebanje, ujedi, zahvati prema genitalijama i sl. Razlika između pojedinih stilova je u načinu trajanja borbe (broj i trajanje perioda), bodovanju pojedinih zahvata, popisu dozvoljenih zahvata i sl.

Cilj rvačke borbe, zavisno od stila, može biti: • napraviti takav zahvat kojim se protivnika sruši na pod i dovede u potčinjen položaj. Najčešće je poznat zahvat tuš, koji opisuje situaciju u kojoj je jedan rvač protivnika uspeo položiti na leđa tako da su protivniku obe plečke čvrsto pritisnute na podlogu. • oboriti protivnika na pod • postići da protivnik dodirne pod bilo kojim drugim delim tela osim stopalima ili ga izgurati iz prostora predviđenog za borbu (npr. pravilo u sumo hrvanju) • podići protivnika iznad visine glave • dovesti telo protivnika u potčinjen položaj na neki drugi propisani način

Foto: Guliver/Sean M. Haffey/Getty Images

Štefanek je prvi rvač koji je doneo Srbiji olimpijsku medalju u ovom sportu polse 32 godine i time je oživeo ovaj sport u Srbiji!
Davor je rođen u Subotici 12. septembra 1985. godine. Karijeru je počeo u rodnoj Subotici, a vrlo brzo su ga primetili stručnjaci. Bio je član Spartaka, potom Proletera iz Zrenjanina, a onda se vratio u Spartak. Borio se i za Partizan u Kupu evropskih šampiona, kada je osvojio najjače klupsko takmičenje na Starom kontinentu i proglašen za najboljeg takmičara.

Ostali uspesi: Zlatna medalja na Svetskom juniorskom prvenstvu 2005. u Litvaniji, i na Mediteranskim igrama 2009. godine u Peskari; Srebrna na Evropskom prvenstvu 2004. u Švedskoj i Gran-priju Mađarske, 2009. godine u Sombathelju.

Evropska prvenstva: dva srebra: u Haparandi 2004. i u Rigi 2016, dve bronze – u Tampereu 2008. i Beogradu 2012. godine.

Sourcewiki
RELATED ARTICLES

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Molim vas unesite ime ovde

- Advertisment -

Most Popular

Aktuelne boje noktiju

Kožni kaputi i mantili – veliko da!

Toskana – ljubav na prvi pogled

Recent Comments