NaslovnaSlobodno vremeHalo, halo! 80e zovu!

Halo, halo! 80e zovu!

Kada spomenemo 80e sigurno da svi vi imate neke simbole koji vas sećaju na ta vremena. I mlađe generacije, bar znaju o čemu pričamo jer su, sigurni smo, videli u kućama svojih baka videli bar jedan primerak ovog, nezaboravnog modela telefonskog aparata!

Reč je o modelu „ETA 80“ i „ETA 85“ Iskre iz Kranja. Bio je znak prestiža za ondašnje kuće i kancelarije. Prepoznatljivih boja i dizajna, kupcima su bili u ponudi u crvenoj, žutoj, zelenoj, ljubičastoj, beloj, ružičastoj, sivoj i crnoj boji. Okrugli brojčanik ili tastatura, jarka boja, izdvajali su ovaj model od svih dotadašnjih i vrlo brzo postao je ponos jugoslovenskog i slovenačkog dizajna. 

iskra
FOTO: iskra

Dizajnirao ga je slovenački arhitekta i dizajner Davor Savnik 1979.godine, a proizvođač Iskra iz Kranja, proizveo je i prodao oko 5 miliona primeraka. Kako je patentna zaštita bila jako slaba, mnogi svetski proizvođači su iskopirali uređaj u preko 300 miliona primeraka.
Danas, ovaj model telefona možete pronaći na raznim sajtovima koji prodaju stare stvari. Takođe, u kućama naših baka i roditelja, koji verno čuvaju uspomene na neka njihova vremena.

Osim toga, veliko priznanje ovim modelima jeste i to što su deo zbirke muzeja MOMA u Njujorku, muzeja dizajna u Štutgartu kao i muzeja Jugoslavije u Beogradu.
Da li biste ponovo koristili ovaj model telefona i ostavili po strani sve mobilne uređaje?
Pozdrav iz novog doba!

RELATED ARTICLES

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Molim vas unesite ime ovde

- Advertisment -

Most Popular

Aktuelne boje noktiju

Kožni kaputi i mantili – veliko da!

Toskana – ljubav na prvi pogled

Recent Comments