Home Putovanja Skopje – kratko putovanje za kraj leta

Skopje – kratko putovanje za kraj leta

0
Skopje – kratko putovanje za kraj leta

Možda ste već bili na odmoru i kao i svi, malo se umorili od priprema, boravka, povratka i raspakivanja, a već ste poželeli da se osetite kao turisti. Ili pak, niste nigde putovali a želite da iskoristite slobodan produženi vikend. Preporučujemo vam Skopje, idealno kratko putovanje za kraj leta. 

Prestonica Severne Makedonije će vam pružiti predivno južnjačko gostoprimstvo. Možete reći da smo jako slični, ali verujte i različiti.
Narod je veseo i neposredan. Imaćete osećaj da ste svoj na svome a ipak jedno novo iskustvo.

Za prave turiste, neizostavne su posete znamenitostima koje su, zbog bogate istorije, brojni. 

Ako ste sami svoj vodič, mi ćemo vam preporučiti šta obavezno da obiđete.

STARA ČARŠIJA
U Staroj čaršiji ćete susresti mnoge turiste iz celog sveta. To je najposećenije mesto u gradu. Otomanski uticaj je neizbrisiv i ima posebnu draž za sve one koji dolaze iz urbanijih mesta. Od Dušanovog mosta do Bit pazara, tj.buvlje pijace, pa do tvrđave Kale i do reke Serave, Stara čaršija kao istorijsko, kulturno i zanatsko utvrđenje leži. Moći ćete posetiti i verske objekte koji su tu smešteni, kao i Muzej savremene umetnosti i Muzej Severne Makedonije. Za predah, brojne kafane i restorani su vam na raspolaganju. A za šoping, ne možete promašiti prodavnice za sve ukuse.

MUZEJI 
Muzej savremene umetnosti u stalnoj postavci predstavlja dela stranih umetnika kao i domaćih. Možete prisustvovati nekim predavanjima ili projekcijama filmova.

Muzej Severne Makedonije vam nudi izložbe starih nošnji, nakita, predmeta i novca a koji su svedoci istorije ove zemlje. Obratite pažnju, ponedeljak je neradni dan.

TVRĐAVA KALE
Počiva iz VI veka kao turska građevina, a danas je prelep vidikovac odakle se vidi Skopje u punom svom sjaju. Istorija kaže da se upravo na tvrđavi Kale Car Dušan krunisao za cara Srba i Grka daleke 1346.godine.

VERSKI OBJEKTI
Skolje je bogat grad verskim objektima i različitostima. 

Crkva Svetog spasa nalazi se u Staroj čaršiji. Freske datiraju iz XVI i XVII veka, a beleži se da je sadašnji izgled dobila u XIX veku.

Crkva Svetog Pantelejmona odiše vizantijskim stilom. Udaljena je oko 5km od Skopja u selu Gorno Nerezi. 

Mustafa pašina džamija datira iz 1492.godine i nalazi se iznad Stare čaršije. Krasi je ogromna kupola (16m) i minaret visok 42m. Za posetioce, otvoren je mauzolej Mustafa paše. 

TRG SEVERNA MAKEDONIJA
Centralni trg u gradu je Trg Severna Makedonija. Simboli grada i kulture ovog naroda smešteni su upravo na ovom trgu. Grad na tom mestu održava sve manifestacije.

MILENIJUMSKI KRST
Za razliku od ostalih znamenitosti, Milenijumski krst je novije obeležje Skopja i nalazi se na vrhu planine Vodno.
Visina je 66m i vidljiv je sa udaljenosti od oko 30km. Možete doći do tog mesta žičarom, te popiti piće u restoranu koji se nalazi upravo tu.

SPOMEN KUĆA MAJKE TEREZE
Mesto koje većina ne zaobilazi jeste Spomen kuća majke Tereze. Agnes Gonxha je rođena u Skopju, a ova spomen kuća podignuta je u njenu čast na stogodišnjicu njenog rođenja.

Za sve one koji žele kupiti neki suvenir, zanimljive prodavnice vas čekaju na šetalištu kraj Vardara. 

Ne smemo zaboraviti da su domaćini prepoznatljivi svuda po svojoj kuhinji, te vam savetujemo da posetite restorane sa nacionalnom kuhinjom. Vrata vinarija su širom otvorena, a makendonska vina je šteta ne probati.

Za ljubitelje provoda, ne fali ni restorana, diskoteka i kafića. Za sve životne dobi, pa izaberite sadržaj koji vam odgovara.

U Skopju vam ne može nikako biti dosadno. Grad je toliko topao i gostoprimljiv, a nadahnjujući. Isprepletena istorija, od starih do modernih građevina, šarenilo ukusa i mirisa, definitivno vam govori da za novo iskustvo ne morate ići na drugi kraj sveta. Vratićete se puni doživljaja i južnjačke energije! 

Srećan put!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here