Home Putovanja Idealno putovanje od 2 do 3 dana – Ohridsko jezero!

Idealno putovanje od 2 do 3 dana – Ohridsko jezero!

0
Idealno putovanje od 2 do 3 dana – Ohridsko jezero!

Kada biste negde da otputujete i da se ne zadržavate mnogo dana, a da pritom obogatite sva čula i dušu, idealno putovanje od 2 do 3 dana je Ohridsko jezero!

Ne tako daleko, nadomak svih nas, a toliko toga nam nudi da obogatimo svoja čula i dušu. Makedonija je bogata zemlja. Grad Ohrid se još naziva i „Balkanski Jerusalim“ zbog 365 crkava i manastira koliko se prostire na teritoriji ovog grada.

ohridsko jezero

Kada dođete u Ohrid, pešačićete kaldrmom. Očekuju vas kuće koje su specifične – biserno bele, u osnovi su uske, a spratovi su širi koji se nadnose na ulicu, klasična stara slovenska arhitektura. Imaćete utisak kao da srednji vek nikada nije prošao.
Možete posetiti Samuilovu tvrđavu, koja datira još od X veka. Tu je i Antičko pozorište, ali i veliko stablo javora na samom gradskom trgu koje je staro 900 godina!

Mnoštvo je i crkava koje su vredne vaše posete kao istorijski spomenici: Crkva Svete Sofije, Crkva Svetog Klimenta, Crkva Svetog Nauma, Crkva Svetog Jovana i druge. 

Manastir Svetog Pantelejmona je predivna građevina u kojoj se nalazi preko 800 ikona izrađenih u vizantijskom stilu još iz XII i XIV veka. Nalazi se pod zaštitom UNESKA.

OHRIDSKO JEZERO

Makedonsko more, kako još nazivaju Ohridsko jezero se nalazi na 695 metara nadmorske visine i okruženo je obroncima Galičice. Predstavlja jedno od većih jezera u Evropi, ali i jedno od najlepših zbog svoje kristalno čiste vode koja je providna i izaziva divljenje! Boja se menja tokom dana – od izlaska do zalaska sunca!
Izuzetno prijatna klima pogoduje stalnim posetama domaćih i stranih turista. Karakteritike poput povoljne klime, lepog geografskog položaja i kulturne baštine, definitivno pozivaju na posetu!

ohrid makedonija

Makedonci su jako prijatni i već pri prvom koraku osetićete njihovu ljubaznost i gostoprimstvo. Uz obalu su vam hoteli, smeštaji i restorani, tako da gde god se smestite imaćete potpun ugođaj.

Bilo da ste mlađi ili stariji, širok je izbor zabave koju priređuju domaćini. 
Na keju Maršala Tita, baš uz jezero, imate veliki izbor kafića, a na kraju prema Biljaninim izvorima nalaze se i diskoteke.
Džez, starogradska makedonska muzika, rnb muzika, sve vam je ponuđeno i to do ranih jutarnjih časova! Cene su povoljne i ne tako različite od naših.

jezero ohrid

Plaže Ohridskog jezera

Za ljubitelje plivanja, kupanja i sunčanja, definitivno je prava oaza jezero koje je providno do čak 22 metra dubine!
Plaže su peščane i šljunkovite, a temperature vode dostižu do 23 stepena, a vazduha do 30! Idealno!
Najpoznatije plaže su Gradište, Nemo i Lagadin i ako se nalazite u centru grada, na plaži ste za 15 min! 

Zanimljivosti i znamenitosti Ohrida

Čuli ste za pesmu „Biljana platno beleše„?
Upravo je najpoznatiji izvor na Ohridu Biljanin, kod crkve Sveti Naum.

Čuli ste sigurno i za Ohridske bisere! Tu vam priču prepuštamo da čujete baš na licu mesta, jer u samom centru grada imate dosta zlatara, juvelrnica i svi će vam rado ispričati legendu. Meštani kažu da samo dve porodice u Ohridu znaju kako se pravi taj biser.

putovanje na ohrid

Dok ne čujete priču obratite pažnju pri kupovini pravog bisera – mora imati sertifikat i kod, kao i trgovačku marku.

Verujemo da smo vam dali lepu ideju za putovanje od 2 do 3 dana, a ko može da ostane i duže, neće se pokajati! Srećan put! 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here