NaslovnaPutovanja5 destinacija koje će vas ostaviti bez daha

5 destinacija koje će vas ostaviti bez daha

Republika Maldivi, ostrva u Indijskom okeanu čine dvostruki lanac od dvadeset šest koralnih ostrva. Ostrva Maldivi su geografski jedan od najrasprostranjenijih na svetu i predstavljaju najmanju azijsku zemlju. To je i najniža zemlja planete. Više od 80 odsto države čine koralna ostrva koja dostižu manje od jednog metra nadmorske visine. Ostrva se ponašaju kao prirodna barijera protiv mora, formirajući lagune. Maldivi su takođe poznati i po različitim šarenim koralnim grebenima, karakteristični su po 1100 vrsta riba. Maldivi su stanište i za 5 vrsta morskih kornjača, 21 vrstu kitova i delfina, 187 vrsta korala, 400 vrsta mekušaca, i 83 vrste ehinoderme.

Bora Bora je tropsko ostrvo u Francuskoj Polineziji koja je sačinjena od 118 ostrva podeljenih u 5 grupa.
Bora Boru ćete naći u sklopu vulkanskih ostrva u sredini južnog dela Pacifičkog okeana, na pola puta između Australije i Sjedinjenih Američkih Država. Zbog zadivljujuće lepote i izolacije, ovo turističko mesto je veoma popularno za parove i mladence. Osim toga, 19 km severno od Bora Bore, helikopterom ili brodom možete doći do koralnog grebena Tupai (poznat i kao Motu Iti), koji je formiran u obliku srca! Ovo magično parče prirode ima površinu od 11km od kojih svaki centimetar oduzima dah svojom lepotom.

Malo turističko mesto Portofino nalazi se nedaleko od Đenove u Italiji. Portofino je osnovano od strane Rimljana pod imenom Portus Delphini, zbog velikog broja delfina u zalivu Tigullio.Tokom srednjeg veka, luka Portofino bila je utočište za trgovačku mornaricu Republike Đenove. Ovo turističko mesto već duži niz godina privlači mnoge posetioce iz celog sveta i to najviše elitu. Baš poput ostalih mesta u Italiji tako i Portofino privlači turiste svojim posebnim načinom življenja, kulturom, prekrasnom prirodom i vrhunskim specijalitetima.

Zakrivljeni deo na južnoj obali je regio Algarve, koji ima vrlo živopisnu, razuđenu obalu punu peščanih plaža i skrovitih pećina. Sa mnoštvom ponuda za smeštaj, možete birati između velikih, užurbanih gradova ili potpuno mirnih ribarskih sela. Ovaj deo Portugalije je takođe jedan od najboljih delova Evrope za ljubitelje golfa, a većina kurseva se zaista isplati.Ako vas zanima samo letovanj sa uživanjem na plaži takođe ćete se oduševiti.

Pariz je prestonica i najveći grad Francuske. Nalazi se na severu Francuske na reci Seni. Zajedno sa predgrađima, vima oko 10,5 miliona stanovnika, što je skoro petina od ukupnog broja stanovnika u Francuskoj. Pariz je osnovan u 3. veku pre nove ere od strane keltskog naroda koji je sebe nazivao Parizi, te je grad tako i dobio ime. Godine 1789., Pariz je zadesila revolucija. Besna rulja je skupila oružje i srušila dvorac Bastilju, simbol plemstva u Parizu. Plemići su stavljeni pod giljotinu, sva kraljevska imovina je nacionalizovana, a crkve su zatvorene, prodate ili srušene. Revolucionari su vladali Parizom sve do 1799. godine, kada je Napoleon Bonaparta izabran za prvog konzula. Pariz je nakon Francuske revolucije postao važan finansijski, trgovinski, modni, naučni i umetnički centar, što je ostao i dan-danas. Pariz je i danas poznat po svom doprinosu umetnosti, brojnim muzejima i prelepoj arhitekturi. U Parizu se nalazi najposećeniji muzej na svetu, Luvr, u kom se može videti čuvena Mona Liza, ali i mnogi drugi čuveni muzeji. Od arhitekture, značajno je pomenuti Notr Dam katedralu, Ajfelov toranj i Trijumfalnu kapiju. Treba napomenuti da se Pariz vodi kao mesto začeća mnogih umetničkih pokreta poput naturalizma (Emil Zola), simbolizma (Šarl Bodler i Pol Verlen), ali i impresionizma (Mane, Mone, Renoar).

RELATED ARTICLES

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Molim vas unesite ime ovde

- Advertisment -

Most Popular

Aktuelne boje noktiju

Kožni kaputi i mantili – veliko da!

Toskana – ljubav na prvi pogled

Recent Comments