NaslovnaSark - posebno ostrvo u Evropi

Sark – posebno ostrvo u Evropi

Za ljubitelje specifičnih, ne tako modernih turističkih mesta, Sark je prava poslastica!
Ostrvo je smešteno između dve moderne i moćne države – Velike Britanije i Francuske. U jugozapadnom delu La Manša ostrvo je deo bejlifa Gernzi, konkretno njegovog dela Kanalskih ostrva.

sark 1


Ono što oduševljava i što ga čini posebnim jeste odsustvo moderne tehnologije. Ne postoje bilo kakva spoljašnja osvetljenja uključujući i ulične svetijke kao ni modernih sredstava saobraćaja.


Saobraćaj na ostrvu se obavlja biciklima i kočijama koje vuku konji. Starijim i bolesnim osobama dozvoljeno je da koriste njima prilagođena vozila na baterije a od motornih može se videti tek po koji traktor. Do 2008. godine bilo je uređeno kao feud, poslednji koji je postojao u Evropi.  Na ostrvu Sark površine 5,5 km2 živi oko 600 stanovnika koji žive od turizma i zanatstva.


Od luke u Gernziju potrebno je 45 minuta feribotom, a preko dana postoje najčešće 2 – 3 vožnje u oba pravca. Povratna karta je 22 funte za odrasle. Preko leta, postoji 5 vožnji dnevno, od ponedeljka do subote i 2 vožnje nedeljom. U zimu se organizuju samo 1 – 2 vožnje dnevno, i to od ponedeljka do subote, isključujući nedelju. Na Sarku ne postoji aerodrom.

Tamo vas svakako očekuju domaći specijaliteti, kao i mirna i lepa zabava uz muziku. Građevine su očaravajuće a priroda je skoro pa netaknuta. Zar nije zanimljivo već pri samom opisu kako doći do tamo? Srećan put ljubiteljima ostrva Sark i njihovih priča!

RELATED ARTICLES

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Molim vas unesite ime ovde

- Advertisment -

Most Popular

Aktuelne boje noktiju

Kožni kaputi i mantili – veliko da!

Toskana – ljubav na prvi pogled

Recent Comments