NaslovnaMajka i bebePrvi pregledi bebe u porodilištu!

Prvi pregledi bebe u porodilištu!

Drage buduće mame, spremili smo vam nekoliko informacija povodom prvih pregleda koji očekuju vašu bebu po rođenju. Kako se ne biste iznenadile raznim podacima, potrebno je znati šta vas očekuje na prvim pregledima. Nadamo se da će vam biti korisno.

Novorođenče se pregleda neposredno po rođenju, u porođajnoj sali, a zatim detaljno u prostoru za novorođenčad.

rodjenje bebe

Pre pregleda, neonatolog se detaljno upoznaje sa perinatalnom anamnezom, odnosno sa svim podacima u vezi sa trudnoćom i porođajem.

Prvenstveno se radi Apgar test, o kom smo već pisali u prethodnom tekstu iz ove rubrike.
Zatim, ukoliko je potrebno, aspiracijom uz pomoć plastične cevčice se nežno uklanja sluz i progutana krv iz usne šupljine i nosnih hodnika. 
Održavanje optimalne telesne temperature bebe, postiže se sušenjem kože novorođenčeta i sprečavanjem gubitka telesne toplote. Beba se neposredno po rođenju prihvata u toplu pelenu, upija se tečnost sa površine kože, a zatim se uvija u drugu zagrejanu pelenu i spušta na toplu površinu. Po stabilizaciji telesne temperature, dete se kupa i skida mu se sirasti sadržaj sa kože.
Potom dolazimo do skraćivanja ostatka pupčane vrpce i obrade pupčanog patrljka.
Sledi i merenje telesne mase, dužine i obima glave, a to je posao babice.
Za vreme ove „primarne obrade“ novorođenčeta, osoba koja oko njega radi – posmatra njegov izgled i ponašanje, i uočava eventualna odstupanja od normalnog, koja je dužna da odmah kaže majci.

bebe

Nakon kupanja, ponovnog merenja telesne mase, dezinfekcije pupčanog patrljka i merenja telesne temperature, neonatolog pristupa prvom detaljnom pregledu novorođenog deteta, koji obuhvata:

– opšta zapažanja – zrelost, stanje svesti i budnosti, aktivnost, plač, procena razvijenosti, uhranjenosti, izgled kože i vidljivih sluzokoža, pojava mokrenja i stolice, ocena opšteg stanja

– pregled po sistemima – oblik glave, lice, uši, nos, ždrelo, vrat, grudni koš, nalaz na plućima i srcu, trbuh, pupčani patrljak, anus, genitalije, ekstremiteti, kukovi, kičmeni stub i, najvažniji, neurološki pregled.

pregledi u porodilistu

Neonatolog traži eventualne znake porođajne traume, traga za urođenim anomalijama, registruje rizičnu novorođenčad i unosi svoj nalaz u medicinsku dokumentaciju.

Kontrolni klinički pregledi deteta u prostoru za novorođenčad se obavljaju prema potrebi, obično jednom dnevno a u jedinici intenzivne nege mnogo češće, i obavezno detaljno pred otpust kući, kada beba dobija prvu dozu vakcine protiv hepatitisa B i vakcinu protiv tuberkuloze (BCG).

RELATED ARTICLES

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Molim vas unesite ime ovde

- Advertisment -

Most Popular

Aktuelne boje noktiju

Kožni kaputi i mantili – veliko da!

Toskana – ljubav na prvi pogled

Recent Comments