Home Putovanja Istanbul – grad u kome sva čula uživaju!

Istanbul – grad u kome sva čula uživaju!

0
Istanbul – grad u kome sva čula uživaju!

Turska je retka zemlja koja poseduje i toplo more, blagu klimu, svoje planine, jezera, bogatu istoriju i silne osvajače. Glavni grad Turske i ujedno atraktivna destinacija za putovanje, Istanbul se nalazi na samo 960km od Beograda.  Ukoliko odlučite da putujete automobilom, trebaće vam oko 11h vožnje uzimajući u obzir i zadržavanje na granicama, a ako se ipak odlučite da putujete bržim ali skupljim avio prevozom, stižete za samo 1h i 45min.

Ako nas pitate, savetujemo vam da putujete autom, kako biste imali potpuni doživljaj koliko je Istanbul prelep, jedinstven i ogroman grad! Gde god da ste pronašli smeštaj, sigurni smo da će vam od ulaza u grad do hotela, trebati minimalno 1h, naravno ukoliko vam se posreći taj dan.

Još jedan razlog zašto je poželjno putovati autom, jeste zato što morate doživeti uzbrdice koje izgledaju nestvarno, u kojima se samo stanovnici Istanbula snalaze!

istanbul grad

U nekim narednim tekstovima, pisaćemo vam šta sve treba posetiti u Istanbulu, koliko koštaju ulaznice, njihovo radno vreme, krstarenje i mnoge druge teme.  Sada, kako sam naslov teksta govori, želimo da vam dočaramo Turske specijalitete!

  • Kebab!

Ukoliko ne želite mnogo da eksperimentišete, tu je kebab sa ukusnim komadima mesa u bogatom sosu. Turska kuhinja poznaje nekoliko desetina kebaba i ukoliko želite isprobavati ukuse posavetujte se sa konobarom. Naravno mi vam preporučujemo da se odlučite za kebab ali u restoranima ili boljim fast food-ovima, iz razloga što kod uličnih prodavaca ne izgleda toliko higijenski čisto. Razlika u ceni, skoro da  i ne postoji.

  • Krompir

Još jedan od njihovih specijaliteta je krompir pečen u ljusci punjen sa kobasicama, salatama i povrćem ili zapečen sa sirom, služi se u foliji i prosto je savršen.

  • Sendvič sa ribom!

Kada dođete do Galata mosta, odmah ispod mosta primetićete ulične prodavce, odnosno ribare koji vam spremaju sendvič sa ribom ili balik ekmek. Smatra se da dolazak u Tursku nije potpun ukoliko ne probate ovaj specijalitet.

turski specijaliteti
  • Njeno visočanstvo – Baklava!

Kada je vreme za desert niko ne može da odoli baklavi. Turska baklava vodi poreklo još od davne 1864.god, njen prvobitni tvorac je Ismail Hakk, a kasnije je proizvodnju slatkiša preuzeo njegov sin Hafiz Mustafa. Hafiz Mustafa  osvojio je 11 medalja iz oblasti proizvodnje pekarskih slatkiša.  Danas, može se reći da je poslastičarnica ,, Hafiz Mustafa“ zapravo   brend, odnosno najpopularnija u Turskoj. Baš iz tog razloga, nemojte se čuditi ukoliko ispred njihove poslastičarnice vidite ogroman red u bilo koje doba dana ili noći. Postoje različite varijante baklava, sa čokoladom, lešnicima, orasima, pistaćima.

dondurma
  • Sladoled (Dondurma)

Na ulicama Istanbula, nemoguće je neprimetiti sladoledžije, koji su poznati po neobičnom načinu prodavanja sladoleda. Zadirkivaće vas neko vreme, vi ćete pokušati da uzmete sladoled nekoliko puta, ali bezuspešno.  Čar ovog sladoleda je u tome, što ima dva posebna sastojka koji ga čine drugačijim od ostalih sladoleda, i mi vam svakako preporučujemo da ga probate!

istanbul bazar
  • Lokum delight

Lokum je poslastica koja je u Turskoj bila namenjena višoj klasi. Postoji u raznim ukusima, a glavni sastojci su orasi, šećer, brašno, badem, pistaći, puter i šećer u prahu koji se uglavnom stavlja preko. Možete ga pronaći na Grand bazaru.

perece istanbul
  • Pereca iliti simit

Na zadnjem mestu, ali ne manje vredna je pereca. Na ulicama Istanbula, videćete prodavce perece koja je jako jeftina, ali veoma ukusna i toplo vam je preporučujemo, kada napravite mali predah od dugih šetnji Istanbulom.

Uživajte u čarima Turskih specijaliteta!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here