Home Majka i bebe Šta vas čeka kada beba napuni dva meseca?

Šta vas čeka kada beba napuni dva meseca?

0
Šta vas čeka kada beba napuni dva meseca?

Drage mame i tate, želimo da vam predočimo nekoliko segmenata i situacija koje možete očekivati kao promene u odnosu na do sada, vašu malu, mirnu bebu.
Šta vas čeka kada beba napuni dva meseca života, pročitajte u nastavku.

Pokreti
S obzirom da je svaka beba jedinstvena i različita, ipak postoje zajedničke stvari za sve njih i koje možete očekivati pre ili kasnije da se pojave. U drugom mesecu bebinog života, dolazi do aktiviranja bebinih pokreta. Postaje aktivnija, maše rukicama i udara nogicama. Počinje i da vam jako stišće prste.

beba u 2 mesecu


Beba već bolje vidi i raspoznaje pojave oko sebe. Na primer, neka beba leži na leđima, dok je neka igračka iznad nje. Pratite njen pogled i podizanje rukica, želeći da je uzme. 
Zanimljivi su im vaši prsti pa im više puta pokazujte. Počeće svoje rukice da gledaju i neretko im je to glavna igračka.
Od ovog meseca, bebe kreću da vas čupaju. Tj.sve što im dođe pod ruku, drže snažno, a tako i vašu kosu.
Neke bebe se uplaše običnih predmeta, jer im se tu nešto ne dopada. Ne insistirajte.

beba

Neka beba leži na stomaku
U toku dana, više puta stavite bebu da leži na stomaku i primetićete borbu da se odupre od podloge. Samim tim, vežba sve svoje mišiće, kako ruku, nogu a tako i mišiće vrata koji jačaju položaj glavice. Kada se umori, bićete obavešteni sigurno, zaplakaće šta drugo.

Spavanje u kontinuitetu
Nemojte se iznenaditi ako vaša beba noću spava duže od 5-6h. To se dešava jer je ustaljeno hranjenje, a beba je već naviknuta na neki svoj režim. Iskoristite to vreme za sebe, ali znajte da će prilično smanjiti spavanje danju. Naviknite bebu na dnevne okolnosti i noćne, kao što su spavanje u tamnoj prostoriji, tačno vreme kupanja, pidžamica itd.

drugi mesec

Prvi osmesi
Bebe u ovom periodu mnogo vole da posmatraju mimiku vašeg lica. Usne koje izgovaraju neke reči, pričinjavaju im zadovoljstvo. Razgovarajte s vašom bebom, pevajte joj i podarite bezbroj osmeha. Dobićete i vi, onaj najdragoceniji i najslađi!

Beba vam se obraća
Beba će vam na neki svoj način i pokretima, mimikom, pokazati da joj nešto prija ili ne. Plač je siguran znak da nešto nije u redu, a na vama je da raspoznate da li je to glad, usamljenost ili nervoza.
Nešto najslađe je bebino gugutanje. Prvo što izgovara su obično samoglasnici. Uzvratite joj s osmehom i ona će nastaviti. Prijaće joj vaš osmeh i pažnja.

Razgledanje sveta oko sebe
Primetićete da vaša beba želi da se drži uspravno i to tako, da može gledati oko sebe. Nađite način, da li da je nosate jer to jako voli, ili da je postavite u korpu koja je tako napravljena da je položaj polu ležeći. 
Biće i vama zanimljivo što je beba aktivna i što primećuje da se igrate sa njom.

sta vas ceka kada  napuni dva meseca

S obzirom da su sve bebe različite a da su ove situacije za prve mesece života nekima stizale pre, nekima kasnije, mi vam savetujemo da se opustite i da iz dana u dan pratite svoje dete u razvoju. Učestvujte i animirajte vašu bebu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here