NaslovnaMajka i bebePrvi zubići kod beba!

Prvi zubići kod beba!

Dragi roditelji, taman ste se odmorili od grčića i neprospavanih noći, navikli na raspoloženu vašu bebu i osmehe, kad odjednom nova muka – prvi zubići!
Šta sad?
Pripremili smo vam nekoliko saveta!

Primetili ste da je vaša beba neraspoložena danima, slabije spava. Čak i hranjenje je otežano, bar nekoliko puta prekidate. Povećava se temperatura. A beba, sve što joj padne pod ruku, gura u svoja mala usta i grize. Vaši prsti su odjednom najukusnija stvar na svetu!
Ne plašite se, vaša beba balavi i glođe sve redom jer su u pripremi zubići da izrastu! Mada, ima i onih beba koje uopšte nemaju ovakve simptome, te roditelji samo primete beličasto nešto u ustima, prvi zubić!

zubi kod beba

Vreme izrastanja prvog zubića kod bebe je od 4.do 8.meseca. Nekima i ranije i to ima najviše veze sa genetikom. Ako su roditeljima rano pronikli zubi, velika verovatnoća je i da će bebi.

Obično će prvo izrasti donja dva sekutića, a potom i dva gornja. Kako beba bude starija, usta će se popunjavati zubićima sve do 30.meseca kada će svi izrasti. Pritom, znajte da devojčicama brže rastu zubi nego dečacima.

bebe

Ono što mnoge roditelje brine to je kako da pomognete vašoj bebi da se izbori sa novonastalom situacijom.
Evo i saveta:
• Kupite ogrlicu od ćilibara
Ćilibar je smola koja je prirodni analgetik protiv bola, upale, infekcije respiratornih organa. Ogrlica pomaže tako što se preko kože do krvi, prenose ulja koja pomažu bebi. Smanjuje se balavljenje, upala desni i ima antitemperaturno dejstvo.
• Za bebe koje već jedu hranu, hladna će biti pravo olakšanje.

silikonska glodalica za bebe


Silikonska glodalica
U apotekama imate raznih, a vašoj bebi će goditi da ima i igračkicu i pomagalo.
Masaža desni bebe
U toku dana, više puta čistim prstom masirajte desni bebe kako biste joj olakšali nelagodu usled rasta zubića.

zubici


Čišćenje mekom gazom
Desni koje su upaljene očistite mekom gazom, blagim pokretima naizmenično uz masažu golim prstom.
Mazite vaše bebe!
Verujte, beba ne zna šta je snalazi i bori se sa tim, a tada ste joj vi i vaša nežnost najpotrebniji. Posvetite se maženju vaše bebe, igranju i ljubljenju. Svaka tegoba je lakša kada vam neko pruži ljubav i pažnju.

beba

Kada se prvi zubići pojave, dosta je lakše kasnije. Nemojte zanemarivati simptome prehlade, niti ih mešati sa simptomima rasta zubića. Slični jesu, ali nikako se ne smeju zanemariti. Pedijatar će vam pomoći u svakom slučaju. Srećno!

RELATED ARTICLES

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Molim vas unesite ime ovde

- Advertisment -

Most Popular

Aktuelne boje noktiju

Kožni kaputi i mantili – veliko da!

Toskana – ljubav na prvi pogled

Recent Comments