Home Majka i bebe Bebina koža i njena nega!

Bebina koža i njena nega!

0
Bebina koža i njena nega!

Dragi roditelji, ukoliko se niste raspitali kod vašeg pedijatra šta su normalne pojave na bebinoj koži i kako se neguje, mi smo vam pripremili nekoliko bitnih informacija koje smo dobili od pedijatara. Pri rođenju, bebina koža je roze boje

Koža je suva i peruta se. Primetićete da se ljušti na dlanovima i tabanima ali i po licu oko obrva. To je prolazno stanje i ne zahteva nikakav tretman, osim da se namaže nakon kupanja kremom za bebe. Posle toga, koža je mekana i fina. 

Normalne pojave na bebinoj koži

Modrice i tačkice – nastaju zbog pucanja kapilara i izliva male količine krvi u kožu. Prolaze brzo.
Makularni hemangiom – prisutno na potiljku, između očiju ili kapcima. Vidljivo je crvenilo kada beba plače. Nestaje do prve godine života bebe.
Milia – sitne bele tačke na nosu, obrazima ili bradi. 
Mongolska mrlja – tamno plava koža na guzi. Nestaje do četvrte godine života bebe.

nega bebine kože

Problemi na bebinoj koži

Suva koža bebe – nakon kupanja bebe, cela koža tela se treba namazati jako hidratantnom kremom. Trebalo bi da birate kreme sa gama – linoleinskom kiselinom i ureom.
Toksični eritem, odnosno crvene mrlje sa žuto – belom bubuljicom u centralnom delu. Namažite je „krečnim mlekom“ tj. smesom od cinka i talka.
Ojedi – primetićete ih na pregibima i području koje pokriva pelena. Vodite računa o svakodnevnoj higijeni bebe, kupanjem i mazanjem tog predela. Vlažne maramice koristite što ređe jer u svom sastavu imaju i parfeme koji mogu iritirati osetljivu kožu.


Crvene bubuljice u predelu bebinih genitalija – namažite „krečnim mlekom“. Ako ne prolaze, neka rešenje odredi pedijatar.
Temenjača – svakodnevno perite bebinu glavu šamponom i toplom vodom. Prethodno namažite glavicu baby uljem na sat pre kupanja. Češljajte bebu posebnim češljem za te namene. 

Atopijski dermatitis – dečiji ekcem koji se javlja od drugog do petog meseca života bebe. Upala kože lica iščezava do druge godine života. Obavezno neka bebu pregleda pedijatar jer je to proces lečenja.

beba


Ujedi insekata – namažite upaljeno mesto „krečnim mlekom“.
Otok na mestu BCG vakcine – ako procuri otok, ne kvasite, zaštitite flasterom i menjajte svakodnevno. Ukoliko se crvenilo širi, obratite se pedijatru.

Kupanje bebe i nega nakon kupanja

Preporučljivo je da se beba u letnjim mesecima svakodnevno kupa toplom vodom i sapunom, a kosu šamponom.
Predeo gde je pelena, obavezno mazati masnom baby kremom. U toku prvog meseca života bebe, premažite sve pregibe. Iza ušiju, oko vrata, pazuhe, dlanove, tabane takođe.

Saveti

Talk ili baby puder treba izbegavati jer će zatvoriti pore i samim tim ometati disanje kože. U pregibima će se stvoriti kristali koji oštećuju i isušuju kožu bebe.

Bebino lice umivajte češće.

Za sve nejasnoće i eventualne pojave na koži bebe, obratite se vašem pedijatru.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here