Đumbir (Zingiber officinale) je jedan od najzastupljenijih začina širom sveta. Potiče iz Azije i kod nas je zastupljen i kao lek i kao začin. Može se pronaći skoro u svim supermarjetima i na pijacama.
Koren je deo biljke koji se koristi kao lek, zbog specifičnih supstanci koje sadrži. Ukus je jak, rezak i ljutkast, pomalo opor, a miris podseća na citruse i jači je što je biljka zrelija. Ne sadrži toksične materije i potpuno je bezbedan za svakodnevnu upotrebu.
Neobičnim ga čini GINGEROL – vrsta uljane smole koja nastaje iz korena đumbira i predstavlja veoma jak antioksidant i protivupalno sredstvo. Sadrži preko 100 bioaktivnih jedinjenja, minerala i vitamina, kao što su B6 i vitamin C, magnezijum, natrijum i kalcijum. Mnogobrojna ispitivanja potvrđuju činjenicu da bi trebalo uvrstiti đumbir u svakodnevnu ishranu.
Đumbir može da poboljša vaš imunitet, a to je itekako važno, posebno onda kada ste često malaksali i prehlađeni.
UPOTREBA
Đumbir možete upotrebljavati svakodnevno kao začin, odnosno dodatak jelima.
Đumbir u prahu je dobrodošao u svim jelima bilo da su u pitanju supe i čorbe od povrća, piletina, salate ili pite. Danas je veoma tražen hleb sa đumbirom, a možete ga ubaciti i u kolače. Ukoliko svakog jutra popijete čašu tople vode u koju je dodata kašika đumbira u prahu, jačate organizam i štitite ga od prehlade i virusa.
Sveži đumbir preporučuju nutricionisti za jačanje opšteg stanja organizma i to da svakog jutra napravite smuti od povrća u koji ćete ubaciti oljušćeni đumbir veličine palca, ili ga ubacite u voćni sok.
Popularni su i čajevi.
Čaj od sušenog đumbira – ovaj napitak se preporučuje ukoliko imate problema sa stomakom i povraćanjem. Uzimanjem po jedne šolje dva – tri puta dnevno ćete rešiti date probleme i otkloniti bolove i grčeve u stomaku. Ukoliko čaju dodate med i limun, dobićete napitak veoma primamljivog ukusa i mirisa, pa ga ne morate piti samo kada osećate tegobu i nelagodu, već i u trenucima opuštanja i odmora.
Ulje đumbira – ovo je najbolji vid đumbira kao leka jer u sebi sadrži visok procenat gingerola. Uobičajena terapijska doza je 2-3 kapi dnevno, možete da ih pijete ili primenjujete lokalno na obolelo mesto.
POGODNOSTI UPOTREBE ĐUMBIRA
U borbu protiv nadutosti, gorušice, grčeva, zatvora ili mučnina i povraćanja, krenite sa đumbirom!
Ovaj čudotvorni koren oblaže sluznicu želuca i obnavlja je, deluje na glatke mišiće u crevima, opušta ih i omogućava hrani da se slobodno kreće kroz digestivni trakt.
Napomenuti treba da trudnice ipak u odmakloj trudnoći ne bi smele koristiti đumbir.
Upotrebom čaja ili soka od đumbira nakon hemoterapije, smanjuje se mučnina i povraćanje, posebno u prvih 6 do 24 sata.
U rešavanju stomačnih tegoba podjednako je efikasan čaj od đumbira, inhalacija eteričnim uljem ili ukoliko pojedete svež đumbir. Za smirivanje iritiranog stomaka ili posledica stomačnog virusa, naročito kod dece, preporučuje se uzimanje kašičice soka od đumbira i meda, jer se pospešuje rast “dobrih” bakterija i postiže ravnoteža crevne flore.
NAJPOZNATIJI LEK U NARODU: ĐUMBIR + MED
Mešavina meda i đumbira je pravo rešenje kod prehlada, kašlja i curenja nosa, jer svojim antioksidativnim i antiinflamatornim dejstvom razvodnjava sekret i pomaže njegovom izbacivanju iz organizma.
Sve što je potrebno jeste da uzmete kašičicu meda i kašičicu soka od svežeg đumbira, zatim ih pomešajte u čaši tople vode.
Za bolno i upaljeno grlo idealno rešenje je komad svežeg đumbira, koji ćete polako žvakati, sisajući sok.
JAČANJE IMUNITETA ĐUMBIROM
Đumbir ima sposobnost da razbija nagomilane toksine u našem organizmu, a time sprečava nastanak mnogih infekcija i bolesti, naročito na respiratornom sistemu. Đumbir “čisti” kanale limfnog sistema onemogućavajući akumulaciju štetnih materija i toksina. Veoma je efikasan u borbi protiv različitih bakterijskih infekcija, koje najčešće izazivaju stafilokoke i streptokoke.
ĐUMBIR TOPI KILOGRAME
Korišćenjem đumbira u čvrstom ili tečnom stanju možete izgubiti kilograme.
Đumbir je termogena hrana koja sagoreva kalorije, pretvarajući ih u toplotu potrebnu za zagrevanje tela. Takođe ubrzava i metabolizam, te se hrana koju smo uneli maksimalno razgrađuje i troši, bez dužeg zadržavanja i nagomilavanja u vidu masnih naslaga i različitih “šlaufa”.
Korišćenjem đumbira ubrzavate metabolizam, smanjujete nivo kortizola u krvi (hormon stresa), stimulišete proces varenja i dobijate energiju.
Preporučuje se da pre svakog obroka uzmete malo svežeg korena đumbira ili da dodajete u svoje omiljene smutije. Dodajite ga svakom kuvanom jelu i to pred kraj kuvanja.
KORISTITE SVEŽI ĐUMBIR
Pri odabiru svežeg đumbira bitno je da mora biti čvrst na dodir i glatke kože. Mladi sočni koren ćete prepoznati po tome što mu je kožica veoma tanka, gotovo prozirna, pa nije potrebno ni da je ljuštite, već odmah možete da ga narendate ili isečete. Đumbir koji je duže vremena stajao se prepoznaje po grubljoj kori, koja je i deblja pri ljušćenju, a kada ga presečete, primetićete da je koren prepun vlakana.
Sveži koren možete držati u frižideru i do tri nedelje, ukoliko ga niste oljuštili, a u zamrzivaču može ostati čak 6 meseci.
Đumbir u prahu, ili onaj sušeni, držite u staklenoj posudi, dobro zatvorenoj, na tamnom, suvom i hladnom mestu. Ukoliko ga držite u frižideru, produžićete mu rok trajanja do godinu dana.