Home Slobodno vreme Znate li istoriju igre „ČOVEČE NE LJUTI SE?“

Znate li istoriju igre „ČOVEČE NE LJUTI SE?“

0
Znate li istoriju igre „ČOVEČE NE LJUTI SE?“

Verujemo da svi znate o kojoj je igrici reč i da ste je bar stotine puta igrali sa porodicom i sa drugarima. „ČOVEČE NE LJUTI SE“ je zaista jedna antologijska društvena igra koja je većini ljudi omiljeni izvor zabave, posebno u ovo vreme modernih tehnologija kada, složićete se, brzo dolazimo do zasićenja novih i vraćamo se starim zanimacijama.

Ipak, malo toga znamo o nastanku čuvene igre. Kartonska ploča, plastična kockica i čunjevi u bojama. Za 2 ili 4 igrača. Pa ko koga „pojede“! Toliko znamo, jer je to i jedino zanimljivo na posletku.

Čoveče ne ljuti se tabla

Istorija kaže da je ova društvena igra nastala u Nemačkoj i to u periodu kada su bolnice bile pretrpane ratnim bolesnicima.

Josef Friedrich Schmidt iz Münchena osmislio je igru koja je bila beg od ratne tuge tokom dugočasnog oporavka.

1907.godine poželeo je da zabavi sinove, te je bavarski preduzetnik po uzoru na staru indijsku igru Pachisi u svojoj kuhinji osmislio igricu s kockicom, čunjićima izrezbarenim iz drveta i komadom kartona iscrtanog kućicama i poljima. Poželeo je i da zaradi. Deca su se odlično zabavljala, ali ne i Schmidt, bezuspešno pokušavajući izvući zaradu prodavanjem igre nazvane „Čoveče, ne ljuti se.

Sjajan marketinški potez usledio je kada se zahuktao rat. Poslao je u ratne bolnice donaciju od 3.000 kompleta. Ranjenicima je to preko noći postalo omiljeno trošenje vremena, a kada su se vratili kućama, sa sobom su doneli i igru „Čoveče, ne ljuti se„.

Čoveče ne ljuti se

Igra je ubrzo postala zarazna zabava, ali i najpopularnija društvena igra u Nemačkoj, a Josef Friedrich Schmidt vlasnik uspešnog Schmidt Spiele Verlaga, izdavačke kuće koja je proizvodnju brzo proširila na različite vrste igara. Osim dobre reklame, prednost njegove igre na ploči bila je i cena. Set je koštao manje od pola kilograma šećera te nije čudo što je uprkos nestašicama i krizi, dve godine nakon završetka rata, bio neizostavan kućni inventar u više od milion nemačkih domova.

Tako se društvena igra brzo širila i Evropom. Odrastali su nam roditelji, pa i mi, sad i naša deca uz ovu igru i zaista se smatra jednom od najbezazlenijih za sve uzraste – od 5 do 105 godina!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here