Home Slobodno vreme Prvaci, srećan polazak u školu! Roditelji, obratite pažnju!

Prvaci, srećan polazak u školu! Roditelji, obratite pažnju!

0
Prvaci, srećan polazak u školu! Roditelji, obratite pažnju!

Septembar je mesec mnogih navikavanja, prvacima na školu i obaveze, drugare i ruksake, a roditeljima na nove okolnosti koje su snašle celu porodicu. Divan period je došao, obratite pažnju dragi roditelji!

Promene ne mogu izostati u dosadašnjem načinu života, a nekada i nisu toliko velike koliko roditelji uspaničeni od svega što dolazi, naprave zbrku.
Budite razumni, dajte sebi i detetu vremena da se navikne na novonastalu situaciju. Imajte strpljenja. Potreban je nekada ceo prvi razred da protekne da bi se dete naviklo.

prvaci


Nemojte dete forsirati kako da se ponaša. Lepo je biti kulturan i vaspitan, ali o pažnji na času, ponašanju sa drugarima, najbolje će ih naučiti učitelj ili učiteljica. Deca najbolje uče dok su sa vršnjacima.
Budite realni. Govorite vašem prvaku da je škola mesto u kom će steći dosta drugara, ali i da će imati obaveze koje bi trebalo da ispuni.

prvaci septembar


Pojačavajte samopouzdanje detetu. Jasno mu dajte do znanja da ga podržavate. Nekad će biti dana kada ne želi u školu, tad ste mu potrebni baš vi.
Za prve tri nedelje, očekuje se promena emotivnih stanja deteta. U početku vodite vi dete u školu, a tek kasnije neka to rade bake i deke. Potrudite se da u tom periodu imate lepe porodične aktivnosti kako biste mu dali jasnu podršku.


Kada su domaći zadaci u pitanju, ne trudite se da ih vi radite. Neka dete samo uradi što zna i ume, a vi ste tu da prekontrolišete. Obezbedite radni sto, kao i atmosferu rada, kako bi dete steklo radne navike i fokusiralo se na svoje zadatke.
Vannastavne aktivnosti možete uvoditi tek posle završenog prvog razreda jer bi suprotno tome, došlo do potpunog haosa u dečijoj glavi i emocijama.

skola


I ono najvažnije, razgovarajte o vremenu provedenom u školi. Strpljivo, pitajte dete o utiscima o časovima, drugarima i svemu što se dešava kako bi steklo poverenje i osvestilo da je odgovorno.

Promene nisu jednostavne, a mogu biti ako ih napravimo takvima. Srećno prvaci! Srećno roditelji!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here