Home Slobodno vreme Kako je nastao magnet za frižider?

Kako je nastao magnet za frižider?

1
Kako je nastao magnet za frižider?

Spisak namirnica za kupovinu, kuponi, recepti za kolače, rođendanske čestitke, fotografije, razglednice, sve se to nalazilo zalepljeno na frizideru, pre nego što su postojali magneti. Zašto baš na frižideru? Zato što se verovalo da većina ljudi ima frižider. U tim davnim vremenima, ukoliko ste hteli da stavite na frižider jednu malu fotografiju, morali ste da koristite selotejp.
Magnet za frižider je bio jedan od oblika izražavanja. Frižider je bio jedino mesto za poruke, čak su se i testamenti pronalazili na njemu.

magnet za frižider

Prvi put se pominje 1968.godine i imao je mali magnetni disk. 31 godinu kasnije, na svakom frižideru u Sjedinjenim Američkim državama, postojalo je oko 11 magneta. Jedan od najznačajnijih tehnoloških otkrića 20.veka, magneti su postali prozori slika u domovima američkih porodica. Sam nastanak magnetne industrije nije zabeležen, jer ne postoji mnogo pisanog traga.

Smatralo se da su magneti savršeni za ispunjenje svoje funkcije, a pritom i jeftini. Nastali su i iz potrebe da skrenu pažnju deci, da ne bi predugo žvakali hranu i da bi imali zanimaciju tokom jela.

magnet za frižider

Danas, postoji preko zilion magneta i predstavljaju suvenire sa putovanja. Izrađuju se od plastike, stakla, metala, drveta, fabrički ili ručno.  Na njima mogu da se zalepe ili odštampaju slike, da budu izvajani određeni prizori ili izrađeni u određenom obliku.

Sakupljanje magneta spada u hobi kolekcionarstva.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here