NaslovnaPutovanjaCvetanje trešnje u Japanu - Sakura

Cvetanje trešnje u Japanu – Sakura

Već i pre početka proleća na našim krajevima mogli ste da vidite razne fotografije prelepog cvetanja trešnje u Japanu.
Krajem marta, Japan je obojen ružičastim laticama cvetova trešanja i ispunjen magijom drevnih običaja.

SAKURA – praznik cvetanja trešnje ima poseban smisao i svoj šarm, čineći nacionalni cvet zemlje kulturnom ikonom. Pored svoje lepote, cvetovi trešnje su prepoznatljivi i kao simbol prolaznosti i novih početaka.

U Japan svakog proleća stiže gotovo tri miliona turista, koji se zajedno sa lokalnim stanovništvom okupljaju pod svetlo ružičastim krošnjama. To je tradicija posmatranja cvetanja cveća pod nazivom „hanami„, koja bi trebalo da nas vrati u period Nara.

Ove godine umesto aprila, cvetovi trešnje bili su rascvetani oko 20.marta. Pun cvet „mankai“ obično počinje nedelju dana nakon otvaranja prvih cvetova „kaike„. Nekoliko nedelja kasnije latice počinju da padaju sa drveća. Loše vreme može naravno skratiti sezonu cvetanja. I upravo iz činjenice da drveće cveta samo kratko, pojavljuje se simbolika prolazne prirode života.

U Japanu ima više od 200 vrsta trešanja, a najpopularnija je vrsta Somei Yoshino. Cvetovi su skoro beli, svi imaju roze nijansu i cvetaju samo nedelju dana. Motivi trešnje su i prodajni hit – cvećem su ukrašeni  razni suveniri i ukrasni predmeti, a možete probati pivo, sladoled ili čips sa ukusom trešnjinog cveta.

U Tokiju postoji modelsko drvo u svetištu Yasukuni. „Weathernews„, takođe predviđa Sakuru, i pored vremenskih podataka, uzima u obzir i informacije od više od 10.000 volontera. Svaki od njih prati rast trešnje. Oni šalju fotografije pupoljaka u bazu podataka kompanije, koja zatim predviđa cvetanje koristeći algoritme.

Tako i kod nas postoje razne stabljike Japanske trešnje (Prunus serrulata). Cvetno drvo nam dolazi iz Japana, Koreje i Kine, a lepota njenog cvetanja se proširila po čitavom svetu. Tako mnogi gradovi sveta u umerenom klimatskom pojasu su počeli da masovno sade japansku trešnju u vidu drvoreda ili usamljenog drveća po parkovima.

Hvala prirodi što možemo da uživamo u prelepim prizorima posle duge i bele zime!

RELATED ARTICLES

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Molim vas unesite ime ovde

- Advertisment -

Most Popular

Aktuelne boje noktiju

Kožni kaputi i mantili – veliko da!

Toskana – ljubav na prvi pogled

Recent Comments