Home Majka i bebe MMR VAKCINA istine i zablude

MMR VAKCINA istine i zablude

0
MMR VAKCINA istine i zablude

Ako ste pratili proteklih dana medije, čuli ste da je najveća studija do sada o vakcinama i autizmu pokazala da između njih ne postoji nikakva povezanost, čak ni kod dece koja imaju veći rizik od razvoja poremećaja. Zapravo, naučnici su otkrili da su nevakcinisana deca pod većim rizikom od dijagnostikovanja autizma od onih koji su primili vakcine.
Oni koji su protiv ovih tvrdnji, verovatno već lude na ovakve izjave.
Tvrdnje, ili čak mit da vakcine izazivaju autizam pobijan je dugo vremena.
1998. britanski gastroenterolog Endru Vakefild je objavio studiju zasnovanu na 12 dece u kojoj je povezao MMR vakcinu sa kolitisom i poremećajima autističnog spektra. Rezultati nisu ponovljeni, a kasnije se ispostavilo i da je falsifikovao podatke zbog čega mu je oduzeta medicinska dozvola.

Ipak, 2017. godine studija je povezala aluminijum u vakcinama sa autizmom. Ova studija je povučena nakon što su naučnici primetili da su slike manipulisane, a jedan od koautora je tvrdio da su brojke u radu namerno izmenjene pre objavljivanja.

Poslednja studija koja je potvrdila da apsolutno nema nikakve povezanosti između MMR vakcina i autizma obuhvatila je 657,461 dece rođene u Danskoj u periodu između 1999. i 2010. godine, uključujući 6,517 dece kojoj je dijagnostikovan autizam.

MMR vakcina
FOTO: pexels

Danski naučnici, čiji rad je objavljen u časopisu Američkog udruženja lekara, posebno su se bavili pojedinim kritikama protivnika vakcinacije, poput tvrdnje da su određene grupe dece podložnije autizmu nakon MMR vakcine. Da bi to opovrgli, analizirali su decu sa povećanim faktorima rizika za nastanak te bolesti kao što su stariji roditelji, prevremeno rođenje, mala težina na rođenju ili autizam kod braće i sestara. Takođe, ispitivali su da li je autizam češći kod dece koja su pre MMR-a primila druge obavezne vakcine.

MMR vakcina
FOTO: unsplash

„Nismo pronašli dokaze da MMR vakcina povećava rizik za razvoj autizma u posmatranom uzorku danske dece, niti potvrdu da MMR izaziva autizam u grupama sa povećanim rizikom za njegov nastanak, kao ni da se slučajevi autizma javljaju u specifičnom vremenskom periodu nakon vakcinacije”, navodi dr Anders Peter Hvid iz Statens serum instituta u Kopenhagenu.
Istraživači napominju i da je studija sprovedena iako je već ranije dokazano da ne postoji veza između MMR vakcine i autizma, ali su priznali da njihova studija možda ipak nije dovoljna.
Još nešto jako važno, svetska zdravstvena organizacija smatra nevakcinisanje za jednu od 10 najvećih pretnji svetskom zdravlju u ovoj godini, ponavljaju na svim nivoima informisanja.
S obzirom da znamo koliko je ova tema svim roditeljima i onim budućim mučna i naporna, jedino što možemo savetovati jeste da dobro proučite od koga potiču tvrdnje da li postoji uzročno posledična veza između vakcina MMR i autizma. Zdravlje ne trpi pogrešna uverenja!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here