Home Enterijer Građevine identiteta „Čolete“

Građevine identiteta „Čolete“

0
Građevine identiteta „Čolete“

Kao i u svakoj zemlji gde postoje građevine koje zahtevaju pažnju zbog svog izgleda, tako je i u Boliviji.
Reč je o kućama „čoletama“ koje se znatno izdvajaju od drugih, po svojoj arhitekturi, izgledu i bojama. Osnovne odlike ovih građevina predstavljaju jarke boje, izmešane po principu koji odudara od svih pravila struke, zatim po oblicima i veličinama prozora, koji dodatno pospešuju, rekli bismo čudan izgled istih. Unutrašnjost je još živopisnija nego sama spoljašnost. U prizemlju su visoki i dugi hodnici, ukrašeni upadljivim stubovima i balustradama, gde se nalaze i poslovni prostori, dok su na spratovima uglavnom smešteni apartmani za stanovanje, kao i plesne dvorane za zabave.

čolete


Bolivijski proslavljeni (narodni) arhitekta, odnosno zidar Fredi Mamani, tvorac je ovakvog koncepta građevina. To je čovek koji nikada nije pohađao studije arhitekture ali ga tamošnji narod veliča i slavi jer je prvi koji je počeo da gradi građevine koje slave ajmarsku kulturu. S obzirom da je pod pritiskom globalizacije na rubu zaborava njihova kultura, razumljivo je i veličanje smelih ljudi da se odupru pritiscima novih i modernih principa građevine.

čolete

Da bi sve bilo još i zanimljivije, okolne kuće su uglavnom jako male i građene od opeke, te se stoga dolazi do zaključka da su ovakve „čolete“ izraz ekonomske stabilnosti onoga ko ih poseduje.
Našoj redakciji se čine kao neke kuće iz bajke, a Vama?
Šaren je ovaj svet, a i lep!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here